x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Razboi in dinte

09 Noi 2004   •   00:00

Multi sunt tentati sa ignore caria pana in momentul in care o durere sfredelitoare ii obliga sa apeleze la ajutorul stomatologului. Caria inregistreaza si ea niste etape de evolutie. E bine sa se treaca la tratarea cariei inca din primele faze. Care sunt etapele de evolutie a unei carii?

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Da explicatii profesor doctor Constantin Gaucan: intai apare o durere cauzata de variatiile de temperatura, dintele doare la rece si la dulce. Dintele e patruns, dar caria nu a ajuns la camera pulpara si nu trebuie scos nervul. Apoi incepe sa se instaleze durerea si noaptea, culcat in pat, omul resimte un flux mai mare de sange spre zona capului, deci circula mai mult sange si in vasele din pulpa dintelui, de aceea apare durerea in dintele cu carie in timpul noptii. Caria este intr-o faza in care se pune sub semnul intrebarii daca se poate conserva viata dintelui, evitand scoaterea nervului.

O faza avansata a cariei este necroza spre cangrena, microbii anaerobi au intrat in pulpa dentara si au compromis-o. Dupa curatarea si dezinfectarea canalului se scoate nervul. Coroana dintelui nu mai e hranita, devine casanta si se fractureaza dupa unul-doi ani daca nu e bine protezata. Profesorul Gaucan sustine ca, in continuare, cel mai bun material de plombare a dintelui este amalgamul de argint, care e rezistent, nu are variatii la schimbarile de temperatura si inhiba multiplicarea microbilor. O carie complicata, adica prost tratata conduce la complicatii atat locale, cat si la nivelul intregului organism. Microbii anaerobi trec dincolo de radacina dintelui, patrund in os si organismul incearca sa se apere impotriva osului, formand o camasa, un granulom. Din pacate, din granulom pot iesi in circulatia sangelui microbi si resturi mortificate. Se formeaza astfel focare periculoase de infectii la distanta, pe valvele inimii sau pe articulatii, conducand la reumatism.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă