x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Războiul din ureche

Războiul din ureche

de Florin Condurateanu    |    28 Noi 2009   •   00:00

Des se întâmplă să se işte un mic război în ureche cu infecţie, cu dureri, şi acest război este numit de medicină otită. Necazul ăsta îl au mai frecvent copiii, dar nu sunt ocoliţi nici adulţii. Explică otitele prof. dr Dorin Sarafoleanu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, întemeietorul clinicii şi şcolii de ORL de la Spitalul Sf. Maria.

Există otite externe şi ele înseamnă fie infecţii cu bacterii (destul de des cu stafilococ auriu), fie infecţii cu fungi, adică ciuperci luate din apa piscinelor, râurilor etc. Otitele externe se manifestă prin dureri şi ele sunt nişte iritaţii ale timpanului, fără a se infecta casa timpanului, unde se află cele trei oscioare - scăriţa, ciocanul şi nicovala. Această otită externă se poate lua nu numai de la apa de baie, ci şi de pe obiectele infectate cu bacterii sau ciuperci.

Otita externă poate fi luată şi de la coafor, dar şi prin scărpinatul în ureche. Otitele externe apar brusc şi la început se manifestă cu mâncărimi. Se ivesc apoi durerile sub formă de junghiuri. Bolnavul se vaită că parcă i se înfig cuţite în ureche. Otita externă se manifestă apoi printr-o secreţie ce se adună în conductul aditiv şi duce la senzaţia de ureche înfundată. Această otită externă se tratează cu succes dacă bolnavul se prezintă repede la medic.

Prima operaţie este înlăturarea secreţiei, pentru că această secreţie se constituie ca un mediu potrivit pentru germeni, adică devine un culcuş pentru microbi şi ciuperci. Tocmai de aceea trebuie să se înlăture secreţia prin aspiraţie de către ORL-ist, care foloseşte un aspirator cu vid. În nici un caz secreţia nu se înlătură cu tampoane, care ar împrăştia microbii şi ciupercile. Se menţionează că secreţia în otita infectată cu ciuperca numită candida este gri-albicioasă şi urât mirositoare.

Secreţia provocată de ciuperca aspergilius niger are culoarea neagră. În acest caz, după ce se aspiră secreţia câteva zile, se face un tratament împotriva ciupercii. Când otita este dată de microbi, secreţia are o culoare galben mai închis. Se trece la aspirarea secreţiei, iar local se pun medicamente împotriva microbilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă