Omul este tentat să se tot pună de-a-ndoaselea cu părerile majorităţii, stare întîlnită mai ales la popoarele latine, temperamentale şi cu personalitate
Omul este tentat să se tot pună de-a-ndoaselea cu părerile majorităţii, stare întîlnită mai ales la popoarele latine, temperamentale şi cu personalitate. Aşa că au apărut adversari care cîrtesc împotriva vaccinurilor. Zic aceşti cîrcotaşi, unii dintre ei chiar specialişti, cum că vaccinarea a fost o invenţie care pasămite a făcut mai mult rău. Aceşti clonţoşi argumentează boala pe care o au faţă de vaccinuri, cum că vaccinarea leneveşte organismul în a se lupta singur cu bolile. Teorie uşor de dărîmat fiindcă acţiunea vaccinurilor este tocmai de a obliga organismul să producă anticorpi de luptă cu bolile. Aceşti anticorpi rămînînd lungă vreme de strajă în organism. Cîndi-am amintit profesorului doctor Adrian Streinu Cercel, directorul general al Institutului de Boli Infecţioase “M. Balş”, de aceste teorii împotriva vaccinurilor, el a zîmbit ironic: “O aiureală şi dau decît un singur exemplu ca să fie puşi la punct aceşti critici nejustificaţi la adresa vaccinării. Acum vreo 40 de ani făcea ravagii prin lume o boală infecţioasă numită poliomielită. Era spaima copiilor. Cînd apărea cîte o epidemie de poliomielită în şcoli sau grădiniţe se îmbolnăveau pe capete copiii. După poliomielită, aproape toţi rămîneau cu grave invalidităţi: un picior de nefolosit, o mînă beteagă etc.
Aţi mai auzit astăzi de poliomielită? Ea a fost anulată prin vaccinul antipoliomielitic.” Şi să amintim că o mare cucerire a fost şi punerea la punct a vaccinului împotriva virusului hepatitei B. Vaccinul împotriva virusului B a făcut ca boala să scadă de la 14% la 7%.