În ţările Uniunii Europene se efectuează mai puţin de jumătate din numărul minim de analize preventive, recomandate pentru depistarea precoce a cancerului, deşi această boală este a doua cauză de deces în această zonă a planetei.
Este concluzia Comisiei Europene, după şase ani de la adoptarea deciziei de a asigura depistarea eficientă a cancerelor de sân, de col uterin şi colorectal.
În ţările Uniunii Europene, cancerul reprezintă a doua cauză de deces. La femei, cancerele de sân, de col uterin şi colorectal sunt răspunzătoare de 32% dintre decesele prin cancer. Cancerul colorectal reprezintă aproximativ 11% dintre decesele prin cancer la nivelul populaţiei masculine din această zonă geografică. În perspectiva accelerării procesului de îmbătrânire a populaţiei din spaţiul UE, aceste procente vor exploda. În primul raport, Comisia Europeană semnalează că nu toate statele din spaţiul UE au luat măsuri pentru prevenirea şi depistara precoce a cancerului. Astfel, în ţările UE se efectuează anual sub jumătate din numărul minim de analize care ar putea asigura depistarea timpurie. Comisarul european pentru domeniul Sănătăţii, Androulla Vassiliou, insistă asupra importanţei programelor de depistare a cancerului. Investiţiile în programe de depistare a cancerului cu finanţare pe termen lung, programele de prevenire reprezintă modalitatea cea mai eficientă şi mai puţin costisitoare de reducere a impactului nefast al cancerului asupra populaţiei din Europa, avertizează comisarul Androulla Vassiliou. În prezent, din 22 de state UE, în doar 15 state se derulează programe de depistare sistematică a cancerului de col uterin şi în doar 12 state, pentru cancerul colorectal. Potrivit recomandărilor, în ultimii cinci ani, ar fi trebuit să se efectueze aproximativ 125 de milioane de analize anual pentru descoperirea acestor forme de cancere prin prelevare de probe. În 2006, cancerul a fost cauza a două decese din zece, la femei, şi a trei decese din zece, la bărbaţi. Pentru 2009, Comisia Europeană propune un parteneriat la care să se alăture toate state UE în lupta contra cancerului.
Citește pe Antena3.ro