x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Regimul alimentar in hepatita cronica

Regimul alimentar in hepatita cronica

22 Mai 2004   •   00:00

Dieta recomandata bolnavului de hepatita va fi normoproteica, normolipidica si normoglucidica, cu aport normal de vitamine si saruri minerale.

Dr. Cosmin Pena, Institutul de Nutritie si Boli Metabolice „N. Paulescu"

Aportul de proteine ocupa un rol central in dieta pacientilor cu hepatita cronica, atat pentru refacerea tesutului hepatic afectat, cat si pentru mentinerea functiilor hepatice de sinteza in limite normale.

PERMISE. Calitatea proteinelor ingerate este importanta, optandu-se pentru proteinele animale cu valoare biologica mare, sursele principale fiind carnea si preparatele din carne, laptele si derivatele sale.

Sunt permise carnea de pasare, vita, peste, proaspata si slaba, laptele dulce sau batut, iaurtul, branza de vaci proaspata, casul, urda, albusul de ou in preparate (budinci, sufleuri).

Se vor evita: carnea grasa, prajita, tocaturile preparate nedietetic, conservele de carne si peste, branzeturile grase sau sarate, ouale integrale preparate prin prajire.

Lipidele constituie nutrienti cu aport caloric crescut, fiind necesare in dieta pacientilor cu afectare hepatica.

Dintre grasimile alimentare se vor folosi numai cele proaspete: unt, frisca, smantana, uleiuri vegetale, fara a se depasi cantitatile recomandate in cadrul unei alimentatii rationale. Vor fi interzise grasimi precum untura, slanina, seul.

Glucidele joaca un rol important in dieta pacientilor cu hepatita cronica. Vor fi alese alimentele ce contin de preferinta glucide complexe, evitandu-se alimentele cu continut mare in glucide simple.

Se vor folosi alimente precum fainoase rafinate: gris, fidea, spaghete, taitei, macaroane, orez; painea alba sau intermediara veche de orz; legumele proaspete cu continut celulozic redus, pregatite ca salate crude sau coapte in mancaruri de legume sau cu carne, sufleuri, soteuri, piureuri; fructele sunt permise in general toate, fie proaspete, curatate de coaja si samburi, fie salate de fructe, compoturi sau sucuri de fructe.

INTERZISE. Vor fi evitate alimente precum: legumele cu continut celulozic crescut, preparate prin prajire (rantasurile), painea foarte proaspata, dulciurile concentrate: ciocolata, bomboanele, prajiturile preparate cu creme etc.

Condimentele folosite la prepararea mancarurilor vor fi alese dintre cele aromate: patrunjel, marar, dafin, cimbru, tarhon. Se evita condimentele iritante iuti: boia iute, ardei iute, piper, mustar, hrean, usturoi, ceapa. Bauturile excitante (cafea, cacao, ceai negru) si consumul de alcool sunt interzise.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă