x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Regimul Miami

de Magda Marincovici    |    19 Aug 2008   •   00:00

Regimul Miami a fost conceput de doctorul Agatston. Nici dietetician, nici nutriţionist, doctorul Agatston din sta­tul Florida, specialist în cardiologie, a decis la un moment dat să pună la punct propriul său regim alimentar. El a fost tradus în multe limbi şi treptat a devenit celebru sub denumirea de "regimul Miami". După ce a constatat că metodele aşa-zis clasice de slăbire, în cazul pacienţilor cardiaci de pe lista sa, au dat greş, doctorul Agatston a decis să elaboreze propria lui metodă. În 2004, doctorul Agatston publică în Statele Unite cartea "The South Beach Diet", care devine în scurt timp un veritabil bestseller, inclusiv în Franţa, unde a apărut cu titlul "Le régime Miami".



Regimul Miami a fost conceput de doctorul Agatston. Nici dietetician, nici nutriţionist, doctorul Agatston din sta­tul Florida, specialist în cardiologie, a decis la un moment dat să pună la punct propriul său regim alimentar. El a fost tradus în multe limbi şi treptat a devenit celebru sub denumirea de "regimul Miami". După ce a constatat că metodele aşa-zis clasice de slăbire, în cazul pacienţilor cardiaci de pe lista sa, au dat greş, doctorul Agatston a decis să elaboreze propria lui metodă. În 2004, doctorul Agatston publică în Statele Unite cartea "The South Beach Diet", care devine în scurt timp un veritabil bestseller, inclusiv în Franţa, unde a apărut cu titlul "Le régime Miami".

Doctorul Agatston încearcă, de fapt, să relanseze binecunoscuta dietă "Atkins", un regim fără glucide sau zaharuri, dar foarte generos în lipide (grăsimi şi alimente grase), în proteine (carne, peşte...).  

Scopul acestui regim este de a modifica – unii specialişti spun "de a perturba" – metabolismul grăsimilor.  

Cum regimul Atkins a fost aspru criticat, în special pentru riscurile majore cardiovasculare, doctorul Agatston n-a făcut decît să-l îmblînzească şi astfel să iasă pe piaţă cu un nou regim care promite a fi mai puţin riscant.  

Practic

Regimul Miami are trei faze. Prima, cu o durată de două săptămîni, este un "Atkins clasic", care se diferenţiază prin importanţa acordată legumelor verzi, exceptînd sfecla, morcovul, dovlecelul. De asemenea, se recomandă o selecţie a grăsimilor. Astfel, trebuie reduse pînă la excludere untul, frişca, locul acestora fiind luat de uleiul de măsline sau colza, de peştele gras, fructele oleaginoase. În a doua etapă, sînt reintroduse în dietă cerealele integrale, toate legumele – mai puţin sfecla – şi majoritatea fructelor, care erau în totalitate excluse în prima fază. Totuşi, chiar şi în această etapă, bananele, ananasul, stafidele şi fructele în sirop nu sînt acceptate. Etapa a treia corespunde unei alimentaţii alcătuite din toate ingredientele care protejează sănătatea: fibre, grăsimi polinesaturate, vitamine etc.

Mai întîi trebuie reţinut că doctorul Agatston este cardiolog şi ştie ce influenţă au grăsimile vegetale comparativ cu grăsimile saturate şi/sau hidrogenate în procesul de prevenire a afecţiunilor cardiovasculare. De asemenea, în faza a doua, dieta declară un veritabil război cerealelor rafinate. Astfel, proteinele din carne sau peşte – aproape excluse în prima faza – refac echilibrul caloric.

POFTĂ MARE. Regimul Miami este apreciat mai ales de VIP-uri, deoarece le permite ca într-o perioadă scurtă să slăbească şi astfel să facă faţă cu brio unor festi­vităţi importante. Iată şi o mostră concretă a acestui regim: MICUL DEJUN: un pahar cu suc de roşii, două ouă tari cu două felii subţiri de jambon slab, o ceaşcă de cafea sau de ceai fără cafeină, cu puţin lapte degresat; supliment ora 10:00 – un iaurt degresat; prînz: supă de legume, grătar de vacă şi crudităţi cu ulei de măsline; supliment ora 17:00: salată de roşii, castraveţi şi două bucăţi mo­zzarella; cină: pui fără pieliţă cu spanac, ciuperci şi roşii, şi salată de crudităţi.


DEZAVANTAJE. Există riscul izolării de familie sau de prieteni, dat fiind că regimul este unul relativ sever, care se derulează strict de-a lungul a trei faze. Dar inconvenientul major este altul. Persoanele care ţin acest regim au tendinţa de a renunţa la el după prima fază, cînd pierderea în greutate este spectaculoasă. Specialiştii atrag atenţia că renunţarea în această fază este periculoasă, deoarece poate provoca exces de acid uric, ceea ce poate favoriza crize de gută, tulburări ale vezicii, constipaţie, deficienţe de vitamine, în special de vitamina C.

×