x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Regulament pentru ochelarişti

Regulament pentru ochelarişti

de Florin Condurateanu    |    10 Oct 2011   •   21:00
Regulament pentru ochelarişti

Oamenii care poarta ochelari, ochelaristii, sunt pur si simplu o multime uriasa pentru ca, de exemplu, necesitatea ochelarilor cu plus nici nu mai este considerata o boala fiindca de la 40 de ani este o evolutie fireasca a ochiului. Dupa varsta de 40 de ani este normal ca ochiul sa ceara lentile cu plus pentru vederea de aproape. Pana la urma, ochelarii sunt chiar un prilej de cochetarie si se intampla ca mari vedete de la Hollywood sa poarte ochelari fara dioptrii numai pentru a fi la moda.

Miopia
Viciile de refractie includ miopia, hipermetropia si astigmatismul. Toate viciile de refractie se mostenesc. Imaginea se formeaza intr-un anumit loc pe retina. Daca imaginea insa se formeaza in alt loc, in fata sau in spatele retinei, asta inseamna viciu de refractie. Ochelarii fac o corectura si aduc imaginea la locul ei pe retina. Este de-a dreptul oportuna necesitatea ca orice copil la varsta de 3-4 ani sa fie dus la un control oftalmologic simplu, constand in verificarea acuitatii vizuale prin citirea semnelor de pe panou. Astfel, se pot descoperi la varsta frageda vicii de refractie. Si, implicit, se trece la purtarea ochela­rilor de catre copil. Capcana neglijarii acestui control este grava. Daca micutul nu vede bine cu un ochi, el nu stie sa spuna si se descurca cu celalalt ochi. Astfel, pericolul e urias, fiindca ochiul slab se dezobisnuieste sa vada si se ajunge la ambliopie.

Peste 6 ani nu se mai poate face nimic si se ramane toata viata cu un ochi nefunctional. Si nu va putea imbratisa o serie de meserii care implica vederea ambilor ochi, cum ar fi: soferia, militaria, aviatia etc. Daca la examinarea obligatorie oftalmologica de la 3 ani se descopera un viciu de refractie, copilul poarta ochelari, iar daca a apucat sa i se diminueze vederea la un ochi, el poate fi reeducat prin gimnastica ochiului si respectivul ochi se recupereaza. Peste varsta de 6 ani aceasta recastigare a vederii la ochiul ambliop nu se mai poate si ramane un om cu vedere la un singur ochi. Inainte de a analiza diferitele vicii de refractie, trebuie daramata legenda ca nu trebuie obositi ochii. Ei bine, ochii sunt prevazuti sa lucreze la capacitate maxima chiar daca exista miopie, hipermetropie sau astigmatism.

In miopie, imaginea se formeaza in fata retinei, omul vede prost la distanta si are ochii mai mari. Se vor folosi lentile sferice cu minus. In miopie, se prescrie lentila cea mai mica cu care vede bine ultimul rand la optotip. Daca vede bine cu minus 0,75, nu i se fac ochelari de minus 1. Miopia mica este pana la minus 3 dioptrii si nu creste decat foarte-foarte discret. Miopia medie se intinde de la minus 3 dioptrii la minus 6 si progreseaza cu cresterea copilului in inlatime. De obicei, miopia stagneaza la varsta de 16-18 ani. Miopia forte este peste minus 6, este mai grava si creste pe tot parcursul vietii.

De obicei, se insoteste de leziuni pe fundul de ochi. La copilul miop trebuie sa se evite efortul fizic si se recomanda efortul in­telectual intens. Deci copilul nu trebuie sa ridice greutati, sa nu faca sport de performanta, dar in viata va opta pentru meserii cu efort vizual intens precum cele de proiectant, bijutier, croitor, economist, arhitect, scriitor, informatician. Miopia poate duce la dezlipiri de retina. Ea poate duce la complicatii precum glaucom, cataracta, degenerescenta maculara. Miopia forte trebuie controlata anual. Este obligatorie purtarea ochelarilor.

Lentile
Cand miopul nu poarta ochelari, ciculatia sangelui in zona oculara si cerebrala are de sufe­rit. Apar dureri de cap, stari de oboseala, vederea pare in ceata. Daca sunt purtati ochelarii, nu creste dioptria. Cresterea dioptriilor se datoreaza structurii ochiului respectiv. Continua sa explice viciile de refractie prof. dr. Monica Pop, manager general la Spitalul de Urgenta Oftalmologice.

In hipermetropie imaginea se formeaza in spatele retinei, de fapt se intampla invers ca in miopie. In hipermetropia mica omul vede foarte bine la distanta, dar oboseste la citit. Se descurca la citit, dar este obosit. Hipermetropia mare si forte (care e totusi rara) il duce pe om sa vada rau si la distanta, dar sa vada rau si de aproape. Se vor folosi lentile sferice cu plus. In acest caz se prescrie lentila cea mai mare cu care vede ultimul rand la tabelul de pe perete. Hipermetropia se insoteste frecvent de strabism si ambliopie. Hipermetropul poate imbratisa orice meserie.

Astigmatism
In astigmatism exista o diferenta de refractie intre cele doua meridiane ale sferei ochiului. Ochiul astigmat este usor oval, este o sfera putin turtita. Se pune diagnosticul de astigmatism cand diferenta dintre merdidianele ochiului este mai mare de 0,5 dioptrii. Astigmatismul simplu inseamna ca imaginea se formeaza bine pe un meridian si rau pe celalalt. Astigmatismul simplu poate fi miopic sau hipermetropic. Astigmatismul compus este miopic sau hipermetropic. In acest caz ambele meridiane au vicii de refractie mai mari de 0,5. In astigmatismul mixt un meridian este miop, celalalt meridian este hipermetropic.

Hipermetropia
Am aratat ca ambliopia, deci nevederea cu un ochi, apare cand viciul de refractie nu este descoperit la copii la cea mai potrivita varsta, respectiv la 3 ani. Nenorocirea este cand viciul de refractie este doar la un ochi, fiindca copilul se descurca cu celalalt ochi. Obisnuinta de a vedea dispare si ajunge ambliop. Hipermetropia este cea care da in primul rand ambliopie, mai ales cand viciul de refractie e doar la un ochi, la fel astigmatismul hipermetropic si astigmatismul mixt. Miopia da ambliopie mai rar. Omul nu suporta o diferenta intre ochi mai mare de 3 dioptrii. Acestia, cu diferenta mare de dioptrii intre ochi, trebuie sa poarte lentile de contact. La miopi, cand dioptriile depasesc minus 1 sau minus 1,5, apare fotofobia. Ei nu suporta lumina. De aceea, sunt recomandate lentilele heliomate. Acestea se inchid la culoare, se 'intuneca' cand lumina este mai puternica. Exista si posibilitatea operatiei pentru a nu mai purta ochelari cu diferenta de peste 3 dioptrii intre ochi. Intr-un fel, se 'pileste' cu laser corneea. Dar interventia cu laser nu se poate aplica oricui, adica nu se poate face oamenilor cu o cornee prea subtire.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei