x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Reguli care ne ajuta sa slabim

Reguli care ne ajuta sa slabim

03 Ian 2005   •   00:00

Reveniti la reflexele unei alimentatii corecte. Aceasta este reteta pe care ne-o recomanda medicii cand sunt intrebati cum sa scapam de kilogramele luate in perioada Sarbatorilor.

MAGDA MARINCOVICI

ALTERNATIVA. Salata de cruditati cu condimente naturale va ajuta sa scapati de grasimi
E timpul sa renuntam la preparatele din carne de porc, la excesul de grasimi, dulciuri si alcool in favoarea unei alimentatii echilibrate. Aceasta presupune respectarea catorva reguli simple. Va calculati necesarul de calorii in functie de varsta, sex, ocupatie. Necesarul va fi repartizat in mod egal la cele trei mese principale. Atentie, mesele principale vor fi luate la ore fixe! Nu neglijati micul dejun. El trebuie sa fie consistent, astfel incat sa reprezinte un bun suport pentru efortul fizic sau psihic pe care-l depunem la slujba.

De asemenea, veti rezista tentatiei de a mai "rontai" cate ceva intre mesele principale. Si, daca simtiti ca nu mai rezistati, puneti-va la indemana mere, apa plata, salate de cruditati. Aceste "gustari" le vom lua pe cat posibil tot la ore fixe, intre mesele principale. Ele vor atenua senzatia de foame, fara pericolul de a ne ingrasa si vor acoperi deficitul de vitamine frecvent iarna.

CANTINA. Nutritionistii ne asigura ca si iarna putem sa mancam usor si chiar savuros. Alimentele isi vor conserva proprietatile nutritive si se vor consuma cu placere daca reducem la maximum grasimile si le vom prepara la microunde sau in oala sub presiune. Ele vor capata o savoare particulara daca apelam la condimentele naturale, aromate: piper, usturoi, suc de lamaie, tarhon, menta, cimbru, rozmarin... Sunt o multime de condimente care transforma orice fel de mancare intr-un deliciu, cu conditia sa stim sa le combinam.

In cazul in care mancati la cantina firmei sau la restaurant nu va ramane decat sa faceti o buna alegere. Si cel mai intelept este sa alegeti un gratar de piept de pui sau un peste rasol cu legume fierte, un iaurt si un mar. Fara nici o urma de sos. Iar la cina, branzeturi degresate si iaurt.

Rezultate excelente veti dobandi daca veti incerca sa mancati din ce in ce mai lent. In acest scop trebuie sa abandonati obiceiul de a manca in picioare, in graba. Exista riscul sa nu va dati seama ca ati mancat mai mult. Pentru aceasta invatati sa mestecati bine mancarea si sa descoperiti savoarea alimentului.

APA. Un alt reflex bun il reprezinta hidratarea: minimum un litru si jumatate de apa zilnic, de preferinta apa plata, bauta intre mese. Aceasta ratie prezinta un dublu avantaj: faciliteaza eliminarea toxinelor acumulate in aceasta perioada si suprima consumul de bauturi indulcite sau alcoolice bogate in calorii.

LACTATE, PESTE, FRUCTE
La fiecare masa principala, un fel de mancare va fi preparat din peste sau carne slaba (greutate aproximativ 100 de grame). Zilnic veti consuma trei produse lactate usoare - lapte batut, iaurt, branza degresata - , legume proaspete, coapte sau sub forma de supe din legume. Un desert ideal pentru acest sezon il reprezinta doua-trei fructe crude, bogate in vitamina C (kiwi, citrice). La fiecare masa vom alege, in functie de meniu, intre 30 de grame de paine, doua-patru linguri de cereale, 120 de grame de cartofi fierti si orez fiert. Daca sunteti adeptul sandvisului preparat acasa, aveti grija la grosimea feliilor de paine. Ratia zilnica de unt se reduce la 10 grame.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă