x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Relaxare - Inghetata inlatura stresul

Relaxare - Inghetata inlatura stresul

29 Mai 2005   •   00:00

Cu ciocolata, cu vanilie, cu capsuni sau cu frisca, o inghetata este desertul cel mai potrivit intr-o zi calduroasa.

DESERT. In zilele toride, inghetata ne racoreste si ne da o stare de buna dispozitie
Pe langa placerile gustative pe care ni le ofera, inghetata ne poate scapa de stres. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la Institutul de psihiatrie din Londra, care au demonstrat ca inghetata actioneaza asupra centrilor placerii din creier la fel ca si ascultatul muzicii preferate sau un castig la loto. Cercetatorii londonezi au folosit metoda vizualizarii magneto-rezonantei pentru a analiza sangele care ajunge in diferite zone ale creierului dupa consumul de inghetata.

EXPERIMENT. Dupa ce au scanat creierul unor persoane care au mancat inghetata cu vanilie, psihiatrii englezi afirma ca inghetata actioneaza asupra "zonelor fericirii" din creier. Acest lucru se datoreaza unei substante - triptofanul, care se gaseste in lapte si frisca, principalele ingrediente ale inghetatei. Triptofanul participa la sinteza serotoninei, dar si la prelucrarea de catre organism a vitaminei B3, necesara pentru buna functionare a sistemului nervos. Serotonina este unul dintre cei mai importanti neuromediatori din creier, care ne da starea de buna dispozitie si previne depresia. In acelasi timp, inghetata cu ciocolata contribuie la eliberarea de endorfina, un hormon al placerii, si de fenamina, un excitant cerebral care inlatura temporar somnul si foamea.

RECOMANDARI. Pe langa sinteza serotoninei, triptofanul stimuleaza hormonii de crestere si scade actiunea nicotinei asupra organismului uman. In medicina, triptofanul este folosit ca tranchilizant natural in cazurile de insomnie si pentru diminuarea sentimentului de teama si neliniste in cazul depresiei. De asemenea, este recomandat in sindromul hiperactivitatii la copii, in cazul afectiunilor cardiace, pentru controlarea greutatii si scaderea poftei de mancare. (Georgeta Licsandru)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă ingheţată