x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Renunţaţi la fumat prin... hipnoză

Renunţaţi la fumat prin... hipnoză

16 Mar 2012   •   21:00
Renunţaţi la fumat prin... hipnoză

Daca fumati un pachet pe zi, impuneti-va sa fumati doar jumatate din fiecare tigara timp de o saptamana. Urmatoarea saptamana aruncati trei tigari inainte de a incepe pachetul. Continuati sa reduceti in acest ritm timp de patru pana la sase saptamani inainte de a le elimina complet.

Intrebati medicul despre bupropiona. Ca si nicotina, compusul de bupropiona, care se elibereaza cu prescriptie medicala (Zyban), este folosit ca antidepresiv si stabilizeaza nivelurile de norepinefrina si dopamina, doi compusi chi­mici de la nivelul creierului responsabili de senzatia de bine. Dar, in timp ce nicotina determina cresterea nivelului acestor substante, cu scaderea lui ulterioara, bupropiona elibereaza un flux mic, constant, fara sa produca nici o dependenta. Asta inseamna ca simptomele de sevraj nu vor deranja atat de mult.

Puteti incerca folosirea bupropionei impreuna cu alte terapii. In cazul a 4.000 de persoane care au luat bupropiona cu sau fara terapie de substitutie a nicotinei si cu consiliere profesionala, 40% pana la 60% dintre ele nu au mai fumat cel putin un an.

Luati in considerare terapia de substitutie a nicotinei. Desi este mai putin eficienta la femei decat la barbati, terapia de substitutie a nicotinei furnizeaza suficienta nicotina pentru a preveni sevrajul in timp ce renuntati la obiceiul de a lua o tigara – ceea ce dureaza intre cinci si zece saptamani. Terapia de substitutie a nicotinei este disponibila fara prescriptie mediacla, iar substanta ar putea determina o usoara roseata cutanata si gingivala. Varianta care necesita reteta include un inhalator si un spray nazal.

Daca ati inercat tratamentul de substitutie a nicotinei si v-ati simtit foarte rau, probabil nu ati folosit o doza suficient de mare de nicotina sau ati oprit utilizarea ei prea repede. Pentru cele mai bune rezultate, discutati cu medicul despre tipul de tratament si doza adecvate pentru dumneavoastra.

Incercati apucunctura. Acupunctura este o practica medicala chineza veche, ce implica inteparea tegumentelor cu ace si grosimea firului de par in anumite zone specifice – de obicei, la nivelul urechii pentru dependenta de nicotina.

Desi exista putine cercetari care dovedesc ca acupunctura este eficienta, unele femei care o incearca pot manifesta simptome mai usoare de sevraj.

Incercati hipnoza. Prin hipnoza va puteti creste gradul de motivare, scadea pofta de a fuma si evitati sa aprindeti tigara.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei