x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Respectăm Ziua Mondială Împotriva Fumatului?

Respectăm Ziua Mondială Împotriva Fumatului?

de Corina Andriuta    |    31 Mai 2010   •   00:00

Din 1988, 31 mai este data la care Mapamondul sărbătoreşte Ziua Mondială  Împotriva Fumatului. Prin aceasta, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a propus să încerce conştientizarea populaţiei faţă de riscul de îmbolnăvire în cazul în care nu renunţă la acest viciu. OMS susţine, arată rian.ru, că „lupta are ca ţintă rezolvarea problemei fumatului chiar la începutul acestui secol". Cu toate acestea, spune sursa citată, nu toate ţările au luat măsuri care să restricţioneze fumatul în instituţii sau în locurile publice.

Statisticile arată că Grecia este ţara cu cei mai mulţi fumători din Uniunea Europeană. Conform unui eurobarometru realizat de Comisia Europeană, în acest top Grecia (42%) este însoţită de Bulgaria (39%), Letonia (37%), România, Ungaria, Cehia, Lituania şi Slovacia (toate cu 36%). În UE, trei din zece oameni, cu vârsta peste 15 ani, fumează iar un sfert dintre aceştia consumă tutun zilnic.
O altă problemă este legată şi de fumatul pasiv. Astfel, în ţările membre ale UE, 14% dintre nefumători şi 23% dintre fumători sunt expuşi la fum de ţigară zilnic. Dintre aceştia doar o treime sunt conştienţi că expun alte persoane la riscul îmbolnăvirii. Negativ este şi faptul că un număr mic de persoane, 15%, susţin că măsurile de luptă împotriva fumatului la serviciu sau în locurile publice ar trebui intensificate. Acelaşi număr de persoane au recunoscut că aceste măsuri sunt de multe ori inexistente.

Dintre europeni, italienii şi suedezii s-au aratat cei mai infocaţi susţinători ai luptei împotriva fumatului prin restricţionarea viciului în spaţiile publice. Românii par să fie printre cei mai influenţaţi de mesajele anti-fumat de pe pachetele de ţigari dintre cetăţenii europeni. O poziţie importantă o ocupă şi irlandezii şi lituanienii.
Dar haideţi să vedem cam ce măsuri anti-fumat sunt luate la ora actuală de către mai multe ţări de pe planetă:
Belgia

În 2006 a intrat în vigoare o lege care interzice fumatul la locul de muncă. Din ianuarie 2007, în Belgia este interzis fumatul în restaurante şi baruri. Cu toate acestea, interdicţia nu se aplică şi în cazul unităţilor cu o suprafaţă mai mică de 50 metri pătraţi. Amenda pentru fumat  este de la 150 la 1650 de euro - atât pentru clienţi cât şi pentru proprietarii de unităţi.

Bulgaria
Interdicţia privind fumatul în locurile publice a intrat în vigoare la data de 01-01-2005. Cu toate acestea mai nimeni din această ţară nu pare a fi speriat de eventualele amenzi prevăzute de legislaţie pentru încălcarea prevederilor care reglementează locul în care se poate fuma.

Brazilia
Guvernatorul statului brazilian Sao Paulo, Jose Serra, a semnat o lege în 2008, care interzice fumatul în locurile publice închise, cu excepţia închisorilor, care se află sub jurisdicţia guvernului federal din Brazilia. Această lege, interzice fumatul în restaurante, baruri, magazine, în scara blocurilor şi instituţii publice. Camerele speciale pentru fumat, care sunt echipate cu sisteme de ventilatie, vor fi eliminate.
În mai 2008, la Rio de Janeiro, a intrat în vigoare o interdicţie privind fumatul în spaţii închise. Această măsură se aplică instituţiilor guvernamentale, cât şi întreprinderilor private - restaurante şi cafenele care nu au echipamente speciale pentru terase în aer liber.

Marea Britanie
Legea care interzice fumatul în locurile publice a fost adoptată de Parlamentul britanic în februarie 2006 şi a primit aprobarea regală în luna iulie a aceluiaşi an. În Anglia, din 2007, este interzis fumatul în locurile publice - baruri, restaurante, cluburi, şcoli, spitale, în penitenciare, şi în orice incintă unde oamenii muncesc.

În Scoţia, legea a intrat în vigoare la 26 martie 2006, iar în Ţara Galilor şi Irlanda de Nord - din aprilie 2007. Cei care încalcă legea sunt supuşi unor amenzi mari. Dacă o persoană fumează într-un loc interzis, amenda poate fi de la 30 la 200 de lire sterline, iar şefii instituţiilor care permit fumatul în locurile interzise pot fi amendaţi cu până la 2500 de lire sterline.

Germania
Din ianuarie 2008 (în unele state legea a intrat în  vigoare, încă din august 2007) a intrat în vigoare legea federala care interzice fumatul în locuri publice, gări şi transportul public. Fumatul este posibil doar în spaţii special amenajate. Cei ce încalcă legea  pot fi amendaţi cu o sumă de la cinci la o mie de euro. De asemenea, este interzisă vânzarea produselor din tutun persoanelor cu vârsta sub 18 ani.
De la 07.1.2008 Turingia şi Renania de Nord-Westfalia au  impus pe teritoriile lor interzicerea fumatului în restaurante, baruri, cafenele şi discoteci. Acum, interdicţia privind fumatul în locurile publice este valabilă în toate cele 16 landuri din Germania.

Grecia
În iunie 2008 a fost adoptată legea care interzice fumatul în toate locurile publice care a intrat în vigoare abia în ianuarie 2010.

Danemarca
Interdicţia privind fumatul în baruri, restaurante şi alte locuri publice a intrat în vigoare în august 2007. Legea permite fumatul în camerele pentru fumători şi la locul de muncă al anjajaţilor doar dacă acesta este izolat de restul colegilor de activitate.  Fumatul nu este  interzis în barurile cu o suprafaţă mai mică de 40 metri pătraţi.

Egipt
În 2007, pentru fumatul în clădirile federale a fost introdusă o amendă de 100 de lire egiptene (aproximativ 19 dolari). Cu toate acestea, măsura punitivă nu a adus rezultate şi, în practică, nu este încă aplicată. În acelaşi timp, o serie de companii private şi de stat din Egipt au decis să interzică total fumatul în birourile lor. Astfel de decizii sunt luate în programul naţional de combatere a fumatului.

India
O interzicere totală a fumatului în locurile publice pe întreg teritoriul Indiei a fost introdusă în octombrie 2008 . Se interzice fumatul în clădirile federale, cladiri de birouri, spitale, şcoli şi universităţi, gări, aeroporturi şi staţii de autobuz, precum şi în hoteluri şi restaurante.

Spania
În prima lună a anului 2006 a intrat în vigoare o lege care interzice fumatul la locul de muncă, precum şi în restaurantele şi barurile care au  mai puţin de o sută de metri pătraţi şi care nu  sunt echipate cu camere speciale pentru fumat. Anterior, a fost introdusă interdicţia privind fumatul în spitale şi sălile de sport, şi în transportul public.



Italia
Din 10 ianuarie 2005 a intrat în vigoare Legea privind interzicerea totală a fumatului în locurile publice. Fumatul este permis numai în camere dotate cu echipamente speciale. Primită, iniţial, cu proteste de stradă, legea a fost într-un final acceptată şi respectată de cetăţenii acestei ţări.

China
Interdicţia privind fumatul în locuri publice a fost  introdusă de la 1 mai 2008. Nu se fumează în spitale, şcoli, transportul public, gări, teatru, muzee şi săli sportive. În acelaşi timp, interdicţia nu se aplică asupra  restaurantelor, şi barurilor.
La inceputul lunii iunie 2009, autorităţile chineze au impus o interdicţie privind fumatul în apropierea femeilor gravide.  În iulie 2009, autorităţile din Hong Kong au impus o interdicţie privind fumatul în locurile publice, inclusiv în baruri şi toalete. Guvernul din Hong Kong, a anunţat, de asemenea, intenţia de a interzice fumatul pe strazile orasului.

Cuba
În februarie 2005, a intrat în vigoare o lege care restricţionează fumatul în locurile publice .Interzicerea fumatului a fost introdusă în toate instituţiile de sănătate şi educaţie. În alte instituţii de stat şi la locul de muncă  se permite fumatul, iar  în aer liber doar în zonele desemnate.

Letonia
Fumatului în toate locurile publice a fost interzis începând cu ianuarie 2008 . A fost  impusă, anterior, o interdicţie privind fumatul în şcoli, cafenele şi baruri (cu excepţia zonelor special desemnate), la evenimente publice, precum şi în apropierea instituţiilor guvernamentale.

Moldova

Începând cu 1 iulie 2004, se  interzice  fumatul în toate instituţiile autorităţilor centrale şi locale. Prin lege, funcţionarii şi vizitatorii din ministere şi departamente pot fuma  numai în spaţiile special destinate.

Ţările de Jos
Legile privind interzicerea fumatului în restaurante, cafenele si baruri a intrat în vigoare cu 1 iulie 2008. Cu toate acestea, în cafenelele olandeze este permis să fumezi marijuana, cu condiţia de a nu fi amestecată cu tutun. Legea interzice şi fumatul pe terase.

Anual, peste 500.000 de oameni mor doar în UE din cauza consumului de tutun şi se estimează că un sfert din totalul deceselor cauzate de cancer, în Europa, este atribuit fumatului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă