x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Retina ca un tapet dezlipit

Retina ca un tapet dezlipit

de Florin Condurateanu    |    09 Noi 2009   •   00:00

Reamintim că dezlipirea de retină este deplasarea retinei de la locul ei. Din diverse motive apar, ca la o pânză, răriri, destrămări în retină, iar pe acolo pătrunde anormal lichid din corpul vitros. Astfel, retina este depărtată de fundul de ochi şi nu se mai lipeşte bine de acesta, aşa că imaginile nu se mai formează.

Dezlipirea de retină poate fi asemănată cu dezlipirea unui tapet de pe perete. Intervenţiile sunt menite să lipească din nou retina de fundul de ochi. Explică aceste intervenţii col. dr. Anghel, şeful Clinicii de oftalmologie de la Spitalul Militar Central. Repetăm faptul că intervenţiile au ca scop punerea la loc a retinei strâns lipită de fundul de ochi. Se acţionează asupra părţii albe a ochiului, adică asupra sclerei, făcând-o să preseze asupra retinei, ca să o relipească pe fundul de ochi.

Se introduce un fel de burete sau se introduc alte materiale speciale care să blocheze ruptura în retină şi să oprească intrarea lichidului prin rupturi, limitând deplasarea retinei. O altă metodă urmăreşte să monteze nişte bride sau aer expandat în ochi ca să împingă retina, lipind-o iarăşi de fundul de ochi. Azi se foloseşte şi laserul care să repare rupturile din retină. Operaţiile pentru dezlipirea de retină se numesc chirurgie vitreo-retiniană. Operaţiile sunt laborioase, lungi şi de fineţe şi solicită multă răbdare din partea chirurgului oftalmolog specializat pe această chirurgie.

Retina nu se lipeşte singură şi sunt necesare intervenţiile, care au un succes de 70-80%. În această chirurgie se fac incizii foarte mici în ochi, se intră cu lumină rece pentru a vedea stricăciunile şi apoi se operează cu pense, cu foarfeci speciale foarte fine. În timpul operaţiei pentru a repara ruptura retinei se introduc şi unele fluide cum ar fi gaze speciale, ulei de silicon şi se pătrunde şi cu laser.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă