x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Risc - Singuratatea imbolnaveste inima

Risc - Singuratatea imbolnaveste inima

de Steluta Indrei    |    03 Apr 2006   •   00:00
Risc - Singuratatea imbolnaveste inima

Singuratatea este un factor de risc cardiovascular. Persoanele singure sau cele care se simt parasite sunt predispuse la hipertensiune arteriala, potrivit unui studiu aparut in revista americana Psychology and Aging.

Doctor Louise Hawkley, cercetator la Centrul de neurologie de la Universitatea din Chicago, si colegul sau John Cacioppo, profesor de psihologie, au realizat un studiu la care au luat parte 229 de persoane cu varste intre 50 si 68 de ani.

SONDAJ. "De obicei gasiti usor o persoana cu care sa iesiti in oras cand aveti chef?". "Cum caracterizati relatiile pe care le aveti cu ceilalti?". Acestea au fost unele dintre intrebarile pe care autorii le-au adresat participantilor pentru a evalua cat sunt de singuri.

Pacientii au trecut apoi la proba cu tensiometrul - aparatul cu ajutorul caruia se masoara tensiunea arteriala. Analizand valorile tensiunii arteriale inregistrate, cei doi cercetatori au descoperit ca persoanele singure sufereau de hipertensiune. Mai exact, acestea aveau valori ale tensiunii arteriale mai mari cu 30 de unitati decat persoanele care traiesc in compania cuiva. "Este echivalentul unei cresteri a presiunii sistolice, spre exemplu, de la 120 la 150. O asemenea crestere inseamna trecerea de la tensiunea normala la hipertensiunea de gradul I", explica dr. Louise Hawkley. Cea mai semnificativa crestere a tensiunii o inregistreaza persoanele care se plang de singuratate apasatoare.

Autorii studiului sustin chiar ca singuratatea are aceleasi efecte asupra sistemului cardiovascular ca obezitatea si sedentarismul. Insa in cazul hipertensiunii cauzate de greutatea corporala, medicul recomanda respectarea unui regim alimentar. In cazul hipertensiunii pricinuite de sedentarism, exercitiile fizice imbunatatesc activitatea inimii. Dar ce se intampla in cazul hipertensiunii legate de singuratate? "Exista un mijloc simplu si eficient pentru a combate aceasta problema", precizeaza dr. Louise Hawkley. "Nu va inchideti in casa. Incercati sa va apropiati de cineva din familie sau de prieteni, vecini si iesiti la plimbare in parc, la cofetarie, la cumparaturi. Reinnoti relatii cu persoane pe care le-ati dat uitarii. Mergeti in vizite la rude, cunostinte." Acestea sunt sfaturile psihologului John Cacioppo.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă