Chirurgii din Marea Britanie efectuează operaţii complicate pe cord cu ajutorul unui robot. In lume există doar patru astfel de roboţi.
Spitalul Saint Mary din Londra a achiziţionat un robot capabil să efectueze o operaţie complicată de reglare a bătăilor rapide sau anormale ale inimii (tulburările de ritm cardiac).
Marea Britanie - operaţie inedită pentru tulburările de ritm cardiac
Chirurgii din Marea Britanie efectuează operaţii complicate pe cord cu ajutorul unui robot. In lume există doar patru astfel de roboţi.
Spitalul Saint Mary din Londra a achiziţionat un robot capabil să efectueze o operaţie complicată de reglare a bătăilor rapide sau anormale ale inimii (tulburările de ritm cardiac). Pănă acum, aproximativ 20 de pacienţi cu tahicardie (bătăi rapide ale inimii) sau fibrilaţie atrială (aritmie cardiacă) au beneficiat de acest tip de operaţie.
Este vorba despre un braţ artificial utilizat pentru a dirija fire foarte subţiri printr-o venă din zona inghinală pănă in porţiunea dorită a inimii. Odată ajunse aici, micile fire, ghidate de braţul robotului, declanşează un impuls electric menit să distrugă bucăţile de ţesut care cauzează tulburările de ritm cardiac.
PRECIZIE. In timpul procedurii, cunoscută sub numele de ablaţie prin cateter, chirurgul nu face nimic altceva decăt să asigure precizia robotului prin intermediul unei console cu joystick, vizualizănd traiectoria firelor pe ecranul computerului.
Unul dintre cele mai importante beneficii ale operaţiei intermediate de robot este că intervenţia durează mai puţin, comparativ cu cea clasică, ceea ce inseamnă mai multe operaţii intr-un interval scurt. In plus, robotul fiind uşor de manevrat, mai mulţi chirurgi vor putea efectua operaţia. Cunoscută fiind complexitatea operaţiei clasice, numărul chirurgilor capabili să realizeze manual ablaţia prin cateter este destul de redus. De aceea, nu toţi cei care suferă de tulburări de ritm cardiac au acces la acest tip de operaţie la momentul potrivit...
De exemplu, statisticile britanice arată că doar 10% dintre persoanele cu fibrilaţie atrială sunt tratate prin ablaţie prin cateter. Iar numărul suferinzilor de această afecţiune atinge 50.000 doar in Marea Britanie. Fibrilaţia atrială este una dintre cauzele majore ale accidentelor vasculare şi infarct.