x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Robotul Da Vinci revoluţionează chirurgia laringelui

Robotul Da Vinci revoluţionează chirurgia laringelui

de Magda Marincovici    |    31 Aug 2010   •   00:00
Robotul Da Vinci revoluţionează chirurgia laringelui
Sursa foto: /THINKSTOCK

Comparativ cu operaţiile clasice, foarte invazive, tehnicile chirurgicale asistate de robot oferă numeroase avantaje în cazul cancerului de laringe, susţine doctorul Stéphane Hans de la Spitalul Georges Pompidou din Paris, autorul primei ablaţii totale de laringe prin cavitatea bucală.



SIMPTOME
Acest tip de cancer se poate dezvolta în diferite zone ale laringelui, dar, frecvent, el are ca punct de plecare partea mediană, acolo unde se găsesc coardele vocale. Semnul elocvent al bolii este disfonia progresivă (alterare a vocii din cauza unor leziuni ale coardelor vocale, ale nervilor laringieni sau ale unor centri). Pacientul se plânge permanent de răguşeală. El mai trebuie să fie alertat şi de prezenţa altor semne: spută cu sânge, oboseală, pierdere în greutate, tuse persistentă... Durerea şi dificultăţile de respiraţie şi de înghiţit apar mult mai târziu. În cazul unui cancer în stadiu avansat, localizat la laringe, chirurgii specializaţi în oncologie ORL se concentrează pe tratamentele numite de conservare a organului, respectiv chimioterapie, radioterapie sau asocierea celor două terapii.

ELIMINARE TOTALĂ SAU PARŢIALĂ
Aproximativ 70% din pacienţi reacţionează bine la aceste terapii, beneficiind de conservarea laringelui.
În schimb, 30% nu răspund la chimio sau radioterapie, înregistrând o recidivă a tumorii după stoparea acestor tratamente. La aceşti pacienţi, o rezecţie parţială sau totală de laringe este o soluţie care trebuie luată în calcul. Pacienţii trebuie să ştie că, în cazul unei ablaţii parţiale de laringe (laringectomie parţială), ei pot să mănânce şi să respire ca înainte de operaţie, după finalizarea cicatrizării. Pacienţii trebuie supuşi, în general, unei traheostomii temporare, până la refacerea postoperatorie. Incizia este închisă şi pacientul respiră normal.

În schimb, în cazul unei laringectomii totale, cutia vocală este prelevată şi pacienţii au nevoie de traheostomă pentru a respira. În ambele cazuri, această operaţie este extrem de invazivă. "Laringectomia convenţională necesită o incizie amplă la nivelul gâtului - de la o ureche la cealaltă -, ceea ce antrenează, în mod inevitabil, multe edeme. Acestea impun efectuarea unei traheostomii (deschiderea căilor respiratorii la nivelul gâtului prin trahee), cu scopul de a evita ca pacientul să se sufoce şi a plasa o sondă cu ajutorul căreia acesta să fie hrănit după operaţie, explică profesorul Stéphane Hans din cadrul Departamentului oto-rino-laringologie (ORL) şi chirurgie cervico-facială al Spitalului Georges Pompidou.

Pe lângă inevitabila mutilare, incizia presupune o serie de probleme în privinţa cicatrizării muşchilor gâtului, în special la pacienţii supuşi, înainte de operaţie, radioterapiei, în cazul cărora cicatrizarea este mai dificilă. Pentru a evita o incizie cervicală, care ar putea agrava situaţia prin accentuarea devascularizării unor zone care şi aşa se cicatrizează foarte greu, chirurgii procedează tot mai des la ablaţia laringelui pe cale transorală. Această metodă este mai puţin traumatizantă şi este realizată cu ajutorul robotului chirurg Da Vinci.

AVANTAJE
Pentru pacient, avantajele sunt multiple. Robotul este dotat cu o precizie operatorie maximă şi permite efectuarea manevrelor chirurgicale rapid, eficient, reducând la minimum sechelele. Până acum, robotul Da Vinci a fost folosit de urologi pentru tratamentul cancerului de prostată şi de ginecologi în cazul tumorilor pelvine. Folosirea robotului Da Vinci în oncologia ORL este de dată recentă. Această indicaţie operatorie are scopul de a interveni chirurgical pe gură (calea transorală) cu scopul de a elimina riscul inciziilor cervicale. Astfel, cu robotul Da Vinci, care acţionează transoral, se procedează la o singură incizie şi aceasta pentru traheostomie. "Eliminarea tumorii pe gură limitează foarte mult leziunile şi, evident, problemele legate de cicatrizare", explică doctorul Hans. Dar lista avantajelor nu se termină aici.

Trebuie luate în calcul şi costurile. "Durata de spitalizare a pacientului operat prin metoda transorală este de aproximativ 5-6 zile, comparativ cu 2-3 săptămâni, în cazul unui pacient operat prin chirurgia clasică. Robotul Da Vinci a fost folosit, în premieră, în 2006, în Statele Unite, pentru a elimina tumori ORL pe amigdale şi laringe, cu ablaţia parţială de laringe. În Franţa, la CHU Lyon, în 2009, a fost consemnată prima intervenţie de acest gen.

RISC
Cancerul de laringe afectează, în Franţa, anual, aproximativ 4.000 de persoane, în special din categoria de vârste între 50 şi 70 de ani. Principalii factori de risc sunt consideraţi tabagismul şi alcoolismul. Boala este mai frecventă la bărbaţi, însă, în ultima vreme, se înregistrează o creştere a frecvenţei la femei, explicată prin extinderea tabagismului feminin.

EVENIMENT MEDICAL
Laringectomia totală pe cale transorală, cu asistare robotică, a fost efectuată, în premieră, la 19 iulie anul acesta, la Spitalul "Georges Pompidou" din Paris. Operaţia a durat patru ore şi jumătate şi pacientul se simte bine. Coordonatorul echipei de medici care a realizat această premieră, doctorul Stéphane Hans, spune că există totuşi unele probleme: robotul costă între 1 şi 2 milioane de euro, fără a adăuga costul legat de reviziile tehnice ale acestuia, de timpul de formare a personalului care să opereze cu robotul, în condiţiile în care asigurările de sănătate nu alocă mai mulţi bani, dacă operaţia este realizată cu robotul Da Vinci.

×
Subiecte în articol: chirurgie