x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Butonatul telecomenzii a devenit sport naţional. Românii, sedentari de top în UE

Butonatul telecomenzii a devenit sport naţional. Românii, sedentari de top în UE

de Maria Coman    |    10 Iun 2015   •   08:14
Butonatul telecomenzii a devenit sport naţional. Românii, sedentari de top în UE
Sursa foto: Diana Oros

Sedentarismul este una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică din lume, ducând la apariţia mai multor boli chiar şi decât obezitatea.

Rezultatele sondajului Eurobarometru arată că 60% dintre români nu fac niciodată sport. Statisticile sunt şi mai îngrijorătoare în cazul copiilor. Un studiu făcut GFK a arătat că doar 38% dintre copii fac mişcare în fiecare zi, în schimb petrec mai bine de 21 ore pe săptămână la televizor. Ţara noastră este surclasată doar de Bulgaria, cu 25 de ore pe săptămână. Specialiştii spun că exerciţiul fizic sistematic (30 de minute, de minim 3 ori pe săptămână) este cel care reduce riscul de infarct şi accident vascular cerebral, ameliorează hipertensiunea arterială, reduce riscul de apariţie şi complicaţiile diabetului zaharat, reduce riscul de apariţie al obezităţii, ajută la prevenirea şi ameliorarea osteoporozei şi reduce şi riscul apariţiei unor forme de cancer. Sedentarismul a devenit o problemă în special în utlimele decenii. Medicii spun că unul dintre efecte îl reprezintă numărul crescut de cazuri de infarct la tineri. Dacă acum 20 de ani erau cazuri foarte rare, acum apar chiar şi la 20-30 de ani.

Unde există voinţă, nu există facilităţi


În ultimii 15 ani, atât în Europa cât şi în Statele Unite s-au deschis mii de săli de fitness, oamenii au început să participe la maratoane, se merge mult mai mult cu bicicletele, dar problema rămâne. Şi în Bucureşti s-au înmulţit alergătorii şi bicicliştii, dar lipsa infrastructurii îi opreşte pe mulţi. Totuşi, campaniile promovate de diverse ONG-uri au destul de mare succes. De exemplu, chiar în această perioadă are loc în 18 oraşe europene campania Bike2Work. Iar în Bucureşti, cu toate că nu se află nici măcar în primele 20 de oraşe prietenoase cu bicicliştii, s-au înregistrat câteva sute de participanţi, care au mers doar în ultimele săptămâni aproape 50.000 de kilometri cu bicicleta.
 

×