x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sa bagi mancarea in ureche

Sa bagi mancarea in ureche

10 Mai 2004   •   00:00

Nu putem trai fara memorie, memoria este un proces psihic fundamental. Omul are instinctul de a se hrani, dar, daca n-ar avea memorie, ar duce mancarea la ureche, nu si-ar aminti ca ea trebuie introdusa in gura. Toata viata memorizam si invatam.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Cum lucreaza memoria? Doctor Radu Rogozea, presedintele Societatii Romane de Lupta impotriva Epilepsiei, explica ceva din constitutia creierului: emisfera dreapta se ocupa de lucrurile mai concrete, in timp ce emisfera stanga se ocupa de lucrurile mai complexe, inclusiv acolo este centrul vorbirii. In ciuda acestei sectorizari, creierul actioneaza totusi unitar, tot timpul, avem rezerve mari de activitate cerebrala, dar aceste rezerve intra in actiune in orice clipa cand este nevoie. Activitatea psihica, adica gandirea este transformarea unor procese materiale (fluxuri electrice, nervoase) spre sfera ideala. Trei procese psihice preced memoria, este vorba de senzatie, perceptie si atentie. Alte trei procese psihice urmeaza dupa memorie si anume imaginatia, gandirea si afectivitatea.

Senzatia este un proces psihic elementar, care ajuta la perceperea a cum arata lucruri, lucrurile, paharul este transparent, masa este ovala. Senzatia se realizeaza printr-un analizator, fie acustic, fie vizual, fie olfactiv sau senzorial. Perceptia inseamna o informare mai completa, se asambleaza informatiile. Atentia se realizeaza prin concentrarea proceselor psihice asupra unui obiect anume. Atentia poate fi voluntara, de exemplu, doresc sa vad ceasul. Atentia insa poate fi si involuntara, se sparge un bec si asta iti capteaza atentia. Unii sunt inzestrati cu atentie distributiva si asta reprezinta un avantaj caci au o mobilitate folositoare. Atentia se educa prin instruire. Senzatia, perceptia si atentia participa la formarea memoriei. Memoria este compusa din invatare, din retinere si din actualizare.

In etapa de invatare se achizitioneaza date noi, iar in procesul de retinere se stocheaza aceste date in memorie, ultima aparitie, cea de actualizare insemnand scoaterea datelor din memorie daca este nevoie cea mai elocventa dovada a acestor trei etape este recitarea unei poezii, intai o inveti, apoi o stochezi si in final o scoti din memorie pentru a o recita.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă