x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Să nu mergem degeaba la closet

Să nu mergem degeaba la closet

de Florin Condurateanu    |    29 Ian 2008   •   00:00

În primul rând, trebuie să fie precizată noţiunea de constipaţie, pentru că mulţi se vaită cum că sunt constipaţi, când de fapt au doar o serie de tulburări ce nu se încadrează totuşi în sindromul de constipaţie.

În primul rând, trebuie să fie precizată noţiunea de constipaţie, pentru că mulţi se vaită cum că sunt constipaţi, când de fapt au doar o serie de tulburări ce nu se încadrează totuşi în sindromul de constipaţie. Explică această boală prof. dr Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în gastroenterologie. Se pune diagnosticul de constipaţie dacă omul are mai puţin de două scaune pe săptămână, adică se duce cu folos la wc la două-trei zile. Unii au un număr mai redus de scaune, dar constipaţie este dacă există mai puţin de două scaune pe săptămână. Constipaţie se numeşte şi când consistenţa materiilor fecale este tare. În definirea constipaţiei intră şi acea stare în care eliminarea scaunului se face cu efort mare şi într-o durată cu 30% mai lungă decât în cazul celor neconstipaţi.

Omul constipat resimte şi o serie de senzaţii subiective, cum ar fi senzaţia de evacuare incompletă a materiilor fecale. Tot o impresie subiectivă este efortul mare necesar pentru a realiza scaunul. La constipaţi, scaunul se asociază cu o durere apărută în zona abdomenului inferior.  

 

Cauze

Una dintre cauzele importante ale constipaţiei este scăderea motilităţii intesti­nului gros, adică o scădere a mişcărilor de propulsie ale colonului, puţine mişcări ce împing spre rect materiile fecale din intestinul gros. O cauză a scăderii motilităţii este lipsa controlului muscular asupra colonului care poate fi şi de natură neurologică, adică a comenzii nervoase. Dar scăderea mişcărilor de împingere a fecalelor în colon este cauzată în principal de o dietă prea săracă în alimente bogate în fibre nedigerabile. O cauză a lenevirii mişcării colonului se află şi în sfera unor medicamente ce scad motilitatea colonului. Iată câteva medicamente aducătoare de constipaţie. Abuzul de medicamente din familia diazepamului. Constipante sunt şi medicamentele blocante de canale de calciu, care fac parte din reţeta zilnică folosită de hipertensivi. Şi medicamentele ce scad aciditatea în stomac reduc dinamica intestinului gros. Bineînţeles, sedentarii care se mişcă atât de puţin sunt abonaţi şi ei la constipaţie. Cauze mai rare pentru lenevirea colonului în mişcările lui sunt hemoroizii trombozaţi, rupturile de perineu, prezenţa unor spasme în sfincterul anal. 

 

Complicaţii

Iată câteva complicaţii aduse de constipaţie. La oamenii constipaţi apar varicele hemoroidale. Presiunea sângelui în vasele de la fund creşte şi sângele nu se mai întoarce prin vase, aşa că acest sânge stagnează, dilată vasele de la popou şi apar hemoroizii care se şi trombozează, adică vasele hemoroidale se înfundă. Un alt necaz apărut este prolapsul rectal, când, din pricina constipaţiei, partea terminală a rectului iese în exterior dincolo de sfincterul anusului. O altă complicaţie a constipaţiei este diverticuloza. Din peretele colonului se formează pungi în punctele cu rezistenţă mică. În aceste pungi ieşite în afară ca un fel de buzunare se depozitează fecale şi ele se pot şi închide. Când aceste pungi umflate din peretele colonului se inflamează atacând şi vecinătăţile, apar verticulitele ce se pot complica prin accese şi hemoragii digestive inferioare. O altă complicaţie este reprezentată de infecţiile la organele vecine şi constipaţia mai poate aduce hernie inghinală, hernie la scrot şi hernie hiatală, în locul unde esofagul pătrunde în stomac.

Am lăsat la urmă cea mai gravă complicaţie a constipaţiei, care este cancerul recto-colonic. În cazul constipaţiei, fecalele întârzie în intestinul gros, suferă mutaţii şi aceste toxine atacă peretele colonului, conducând la cancer de colon. 

 

Regimul alimentar

Ce regim alimentar trebuie să adopte omul constipat pentru a-şi diminua această suferinţă? Omul constipat trebuie să mănânce fibre celulozice în cantitate de circa 20 de grame în 24 de ore. Se menţionează că 100 de grame de pâine neagră conţin 5 grame de fibre celulozice. Dar tot 5 grame de fibre se află în 300 de grame de pâine albă, deci constipaţii trebuie să mănânce mai multă pâine neagră, şi nu pâine albă. Cel mai simplu este ca în caz de constipaţie să se mănânce 4 linguri pline cu tărâţe de grâu (două dimineaţa, două seara) şi cu aceste patru linguri pline cu tărâţe de grâu se asigură baremul de 25-30 de grame de fibre celulozice. Şi fulgii de ovăz conţin multă celuloză şi lignină. O serie de legume sunt foarte indicate prin bogăţia lor în fibre vegetale. 300 de grame de varză crudă pe zi aduc necesarul de fibre dietetice. Şi alte legume sunt bogate în fibre nedigerabile, şi anume: mazărea, conopida, dovleceii, fasolea verde, bamele. Omul constipat, pe lângă necesitatea de a mânca mai multe legume, trebuie să-şi pună în dietă şi fructe bogate în fibre, cum ar fi: perele, gutuile, grepfrutul, rodiile. Iată şi o serie de alimente care aduc constipaţie. Dulcele rafinat, brânza, pastele fă­cute din făină înalt prelucrată (trei nule). Constipante sunt şi ouăle, carnea, peştele. Deci, împotriva constipaţiei, omul trebuie să ia măsuri mâncând cât mai multe le­gu­me şi fructe bogate în fibre vegetale. Îm­po­triva constipaţiei se acţionează şi res­pec­tând ora de mers la closet, adică păstrând reflexul de defecaţie la un anume ceas.

 

GREŞELI. Aşa cum insomnia se anticipează că se va întinde precum pata de ulei pe suprafaţa apei, aşa cum sună alarma că diabetul va cotropi tot mai mult populaţia pla­netei, descoperindu-se că este o boală a civilizaţiei, în aceeaşi măsură, tot mai des se întâlneşte suferinţa numită constipaţie. Şi asta, fiindcă greşelile în materie de alimentaţie se înmulţesc pe zi ce trece în paralel cu tendinţa oamenilor de a se suda cât mai trainic pe fotoliu privind la televizor sau lucrând la calculator. Aşa că sportul e ceva tot mai depărtat şi nici măcar mersul pe jos nu mai intră în atenţia omului vremurilor moderne.

 

ATENŢIE! Erorile în materie de alimentaţie, în materie de mod de viaţă se însumează şi se ajunge la situaţia că oamenii se gândesc cu groază la momentul când trebuie să se ducă la toaletă. Statul pe wc se prelungeşte la zeci de minute, iar chinul este din ce în ce mai intens, deoarece constipaţia a devenit un cuvânt la ordinea zilei. Şi dacă ar fi doar suferinţa adusă de forţarea de a avea scaun! Dar nu este numai atât. Pentru că vedem cum constipaţia atrage după sine o serie de complicaţii, care agravează starea rea a organismului omului, spune prof. dr Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în gastroenterologie.

×