x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sa vezi printr-un tub

Sa vezi printr-un tub

29 Oct 2004   •   00:00

Conferentiar doctor Monica Pop, directoarea Spitalului de Urgente Oftamologice, mentioneaza ca exista si alte tipuri de retinopatii. Retinopatia pigmentara inseamna o boala ereditara in care vasele de sange din retina sunt foarte subtiri, filiforme si, dupa o vreme, apare atrofia optica.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Aceste vase devin rigide, ca un fir de par, iar sangele nu mai circula prin ele. Bolnavii de retinopatie pigmentara vad prost seara, vad cu dificultate in intuneric si li se ingusteaza mult campul vizual, omul vede ca printr-un tub, vede doar in fata si nu mai are vedere periferica. Cu timpul, bolnavul devine dependent social desi nu-si pierde total vederea, dar atrofia optica este ireversibila. Bolnavul de retinopatie pigmentara trebuie sa-si foloseasca cat mai mult vederea, sa faca efort vizual sustinut. Suferinzilor de aceasta retinopatie li se administreaza vasodilatatoare cerebrale, dar si vitamina A, in doza foarte precisa, de 15.000 unitati pe zi, pentru a intarzia atrofia optica. Pentru a asigura doza zilnica de vitamina A se administreaza un drajeu si jumatate pe zi, nu mai mult, iar dieta alimentara trebuie sa fie obisnuita, sa nu se dea mai multe alimente bogate in vitamina A fiindca apare excesul de vitamina. Nu e nevoie sa se asocize vitamina E. S-a obtinut astfel o stagnare a evolutiei bolii si pana la 50 de ani.

Mai exista si o retinopatie hipertensiva, oamenii cu hipertensiune constant mare cu timpul sufera o transformare a arterelor retiniene, peretele lor se ingroasa, nu mai este transparent, vasele acestea devin mai stramte, mai rigide fiindca s-a depus colesterol.

La unele gravide cu sarcina grea, toxica, se intampla sa apara retinopatia gravidica. Exista riscul de deslipire de retina sau de hemoragii retiniene si atunci trebuie intrerupta sarcina sau nasterea trebuie sa se faca prin cezariana. Sarcina poate fi pastrata daca se aplica tratamente medicamentoase si gravida se abtine de la sare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă