x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sanatate - Un deceniu anti-SIDA

Sanatate - Un deceniu anti-SIDA

de Andrada Floria    |    07 Aug 2006   •   00:00
Sanatate - Un deceniu anti-SIDA

S-au implinit zece ani de lupta impotriva virusului HIV la nivel mondial. Un studiu care vizeaza Europa si America de Nord arata care au fost de-a lungul timpului reusitele tratamentului anti-SIDA si punctele slabe ale abordarii terapeutice.

Cercetarile efectuate in cei zece ani de tratament impotriva SIDA si la care au participat grupuri mari de bolnavi au scos la iveala atat succesul obtinut cu ajutorul tratamentului antiretroviral in tarile occidentale, cat si piedicile intampinate in lupta anti-SIDA. Rezultatele celui mai recent studiu, care vizeaza continentul european si America de Nord, arata ca cele mai mari probleme in incercarea de a trata SIDA sunt diagnosticarea tardiva si accesul limitat la medicamente.

Studiul, publicat in revista britanica The Lancet, a avut la baza rezultatele medicale a 22.200 de pacienti infectati cu virusul HIV si tratati intre anii 1995 si 2003 din Statele Unite ale Americii si din mai multe tari europene.

REZULTATE. Vestile bune ale studiului sunt ca, de-a lungul timpului, eficienta tratamentului antiretroviral a crescut. Astfel, intre 1995 si 1996, la 58% dintre pacienti nu se mai sesiza prezenta HIV in organism dupa sase luni de la inceperea tratamentului. Acest procent a crescut in timp la 73% in 1997 si la 83% in ’98-’99. Rata mortalitatii cauzate de SIDA dupa administrarea tratamentului a ramas constanta, de 2% intre 1995 si 2003.

Pe de alta parte, s-au inregistrat progrese si in ceea ce priveste factorii care favorizeaza infectarea cu HIV. Procentul barbatilor homosexuali cu HIV a scazut de la 56%, din totalul homosexualilor in 1995-1996, la 34% in 2003. Sa redus, de asemenea, si numarul celor care s-au imbolnavit de SIDA dupa ce si-au injectat droguri intravenos: de la 20% in ’97 la 9% in 2003.

Prof. Genevi"ve ChÃşne, unul dintre oamenii de stiinta care au participat la studiu, semnaleaza ca: "Aceste cercetari subliniaza, pe de o parte, ca raspunsul la tratament se imbunatateste in timp, semn ca medicamentele disponibile astazi sunt mai puternice si mai bine tolerate decat in trecut. Pe de alta parte, am constatat ca, in prezent, se intarzie foarte mult diagnosticarea bolii si, in acelasi timp, inceperea tratamentului. De aceea, nu s-a inregistrat o scadere a mortalitatii in cazul persoanelor infectate cu HIV".
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă