x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sanatate - Vaccin contra cancerului de col

Sanatate - Vaccin contra cancerului de col

de Magda Marincovici    |    12 Mar 2006   •   00:00
Sanatate - Vaccin contra cancerului de col

In premiera, a fost obtinut un vaccin care asigura protectie pe termen lung contra cancerului uterin. Acesta va fi disponibil chiar din 2006 si se spera a fi o solutie mai ales in cazul adolescentelor.

Vaccinul vine intr-o perioada cand in lume cancerul de col uterin afecteaza anual 500.000 de femei. Cand in tarile sarace se inregistreaza in fiecare an aproximativ 250.000 de decese din cauza acestei boli. Vaccinul apartine firmei Merck si Sanofi-Pasteur MSD, iar Franta deja a anuntat comercializarea lui incepand din acest an.

ADMINISTRARE. Aceasta boala se dezvolta plecand de la leziuni precanceroase provocate de papilomavirusuri. Vaccinul are eficienta de 100% contra formelor frecvente de cancer provocat de papilomavirusurile (PV) tipurile 6, 11, 16 si 18, in conditiile in care PV tip 6 si 11 sunt implicate in majoritatea cancerelor de col uterin. Specialistii precizeaza ca vaccinul este destinat in primul rand adolescentelor, la debutul vietii sexuale. Ele il vor putea solicita chiar daca nu prezinta aceasta infectie. Studiile arata ca vaccinul trebuie administrat in trei doze intr-o perioada de sase luni. Insa specialistii avertizeaza ca, desi gradul de protectie conferit este neasteptat de mare, totusi se pare ca o data cu trecerea timpului, acesta scade. Vaccinul contra cancerului de col este al doilea conceput sa tina in frau aceasta boala. Primul este vaccinul contra hepatitei B, care previne in mod indirect cancerul de ficat.

HEPATITA. Daca 2006 este anul vaccinului contra cancerului de col uterin, 2007 ar putea fi declarat anul vaccinului contra hepatitei cronice. Actualele tratamente indicate in hepatita C permit vindecarea a 40% pana la 80% dintre pacienti. In plus, aceste tratamente sunt suspectate de efecte secundare majore si sunt costisioare, limitand astfel accesul pacientilor din tarile sarace. In aceste conditii, vaccinul este o solutie avantajoasa. Vaccinul este destinat suferinzilor de hepatita cronica, avand misiunea de a reduce, chiar de a stopa progresul fibrozei: distrugerea ficatului. Rezultatele anuntate de firma belgiana producatoare sunt incurajatoare, dar abia anul viitor vor fi finalizate.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă contra vaccinul