x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei ŞANSE PENTRU PREMATURI / Bancă naţională de lapte matern

ŞANSE PENTRU PREMATURI / Bancă naţională de lapte matern

de Steluta Indrei    |    07 Dec 2008   •   00:00
ŞANSE PENTRU PREMATURI / Bancă naţională de lapte matern

În Marea Britanie se va înfiinţa o bancă naţională de lapte matern, destinată bebeluşilor născuţi prematur şi celor pe care mamele nu îi pot alăpta.



Laptele matern conţine anticorpi şi substanţe nutritive care îi asigură nou-născutului nu doar cea mai bună hrană, ci şi protecţie împotriva infecţiilor, alergiilor şi altor boli. De aceea este atât de important ca măcar în primele luni de viaţă bebeluşii să fie hrăniţi la sân. Din păcate, nu toţi pot fi alăptaţi. Este cazul prematurilor şi al nou-născuţilor ale căror mame nu secretă lapte.

Autorităţile sanitare din Marea Britanie s-au gândit să le ofere şi acestor copii şansa unui start bun în viaţă şi au luat decizia de a înfiinţa o bancă naţională de lapte matern, informează DailyMail.co.uk. Ministerul britanic al Sănătăţii a dat asigurări că regulile privind donarea de lapte matern şi măsurile de siguranţă vor fi comparabile cu cele din domeniul donării de sânge.

În prezent, în Marea Britanie există 17 mici bănci de lapte matern ce funcţionează în cadrul unor maternităţi. Anual, apro­ximativ 1.000 de mame donează peste 5.000 de litri de lapte. Dar băncile respective se supun unor măsuri de siguranţă diferite, în funcţie de regulamentul fiecărui spital. Instituţiile nu colabo­rează între ele şi nici nu oferă din laptele donat altor maternităţi. Din această cauză mulţi copii prematuri nu pot beneficia de lapte matern. De aceea, ministerul va înfiinţa începând din ianuarie 2009 un sistem naţional privind donarea şi stocarea laptelui matern.

AVANTAJE. Laptele matern – chiar dacă provine de la altă mamă – este digerat mult mai bine decât laptele praf, ceea ce este important pentru prematuri, fiindcă ei vin pe lume cu un aparat digestiv imatur. Un alt mare avantaj al laptelui matern îl reprezintă anticorpii ce întăresc sistemul imunitar al bebeluşului şi care nu se găsesc în laptele praf.

Anticorpii din laptele matern sunt cu atât mai necesari în cazul prematurilor, cu cât sistemul lor imunitar este foarte slab dezvoltat. Medicii au constatat că şansele de supravieţuire cresc considerabil în cazul prematurilor hrăniţi cu lapte matern provenind de la mame donatoare. "Ar fi păcat să nu le oferim acestor mici fiinţe şanse la viaţă, mai ales că au nevoie de cantităţi foarte mici de lapte", a declarat Gillian Weaver de la Asociaţia pentru donarea laptelui matern. Zilnic, un bebeluş prematur este hrănit cu doar 28-35 de grame de lapte. O cantitate pe cât de mică, pe atât de importantă pentru sănătatea acestuia.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă lapte matern