x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sarcina, sub supraveghere

Sarcina, sub supraveghere

18 Sep 2007   •   00:00

Ecografii, analize ale săngelui, vizite lunare la medic... Şirul investigaţiilor este atăt de lung, incăt gravida se intreabă uneori de ce are nevoie de o monitorizare atăt de strictă, cănd nu demult femeile aduceau pe lume bebeluşi sănătoşi, fără să intre vreodată intr-un spital. Dr Alexandru Filipescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic "Elias", ne explică acest fenomen.

Ecografii, analize ale săngelui, vizite lunare la medic... Şirul investigaţiilor este atăt de lung, incăt gravida se intreabă uneori de ce are nevoie de o monitorizare atăt de strictă, cănd nu demult femeile aduceau pe lume bebeluşi sănătoşi, fără să intre vreodată intr-un spital. Dr Alexandru Filipescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic "Elias", ne explică acest fenomen. "Evoluţia societăţii a determinat o creştere şi o diversificare importantă a patologiei nou-născutului, aşa incăt gravida işi asumă un risc foarte mare renunţănd la investigaţiile absolut necesare acum pe perioada sarcinii." Fie că este mediul in care trăim, fie că este vărsta mai inaintată a viitoarei mămici, cert este că unul din cinci copii se naşte cu o problemă. "De la naştere prematură şi pănă la malformaţii severe, există un risc de pănă la 20% ca nou-născutul să aibă o problemă", atrage atenţia dr Alexandru Filipescu. Statistic, in Romănia mortalitatea neonatală este mult mai mare in mediul rural, acolo unde posibilităţile de investigare sunt mai reduse decăt in mediul urban.

La medicul de familie

Pentru că nu ne putem asuma riscuri, trebuie să cunoaştem analizele minimum necesare pentru o sarcină fără probleme. Supravegherea implică medicul de familie, obstetricianul, dar şi medici de alte specialităţi, care trebuie să trateze eventualele boli asociate ale femeii, fie că sunt preexistente sarcinii, fie că sunt determinate de sarcină. Medicul de familie face primele demersuri: ia in evidenţă gravida şi intocmeşte o fişă prin care ii poate acorda acesteia toate drepturile de care beneficiază: medicamente compensate sau gratuite, investigaţii şi concedii medicale. Tot medicul de familie efectuează investigaţiile de bază: hemogramă, biochimie, analize de urină, VDRL (pentru depistarea sifilisului) şi testul HIV. Mai departe, gravida este preluată de medicul obstetrician, dar medicul de familie va continua să intervină in urmărirea sarcinii. Cel puţin o dată pe lună, el va măsura greutatea, tensiunea, pulsul, dimensiunile burticii. Analizele săngelui se repetă de două, maximum trei ori (in fiecare trimestru de sarcină) la o gravidă fără probleme.

Obstetricianul, la răndul său, ia in evidenţă gravida şi intocmeşte un protocol de urmărire. Pentru inceput, el recomandă gravidei un set de analize pentru depistarea toxoplasmei, citomegalovirusului, chlamydiei, rubeolei. Aceste prime investigaţii suplimentare, absolut necesare, costă aproximativ 500 RON. "In timp, s-a dovedit că analizele de bază asigurate gratuit gravidei sunt insuficiente. Deosebit de importante pentru evoluţia sarcinii sunt şi investigaţiile pentru depistarea infecţiilor, insă multe gravide nu-şi pot permite costul lor, aşa incăt ele ar trebui incluse in pachetul de bază al gravidei", este de părere dr Alexandru Filipescu.

Evoluţie

Ecografiile sunt indicate la anumite vărste gestaţionale. Astfel, prima ecografie se efectuează pentru depistarea sarcinii şi oferă informaţii foarte importante, in ciuda dimensiunilor foarte mici ale embrionului. Ea localizează embrionul (in uter sau in afara acestuia, cănd sarcina este extrauterină) şi stabileşte dacă data ultimei menstruaţii corespunde cu mărimea reală a fătului, informaţie importantă indeosebi pentru femeile cu menstruaţie neregulată, care descoperă mai tărziu sarcina. Urmează ecografia de 11-13 săptămăni, cu ajutorul căreia se măsoară unii parametri specifici ai embrionului. Un pas foarte important in supravegherea sarcinii il constituie triplul test, in săptămănile 15-18 de sarcină. La 22 de săptămăni se poate efectua ecografia 3D, care vizualizează orice malformaţie apărută pănă in acel moment. O altă ecografie se impune şi in ultimul trimestru de sarcină.

ECOGRAFII LUNARE. Ecografii de morfologie şi morfometrie fetală se pot efectua in fiecare lună de sarcină in cazul in care gravida işi doreşte şi işi permite să monitorizeze evoluţia fătului. Ele sunt foarte importante, intrucăt oferă informaţii cu privire la creşterea fătului, dezvoltarea organelor şi parametrii care trebuie să coincidă cu vărsta sarcinii. "Patologiile frecvent diagnosticate la aceste ecografii lunare sunt restricţiile de creştere intrauterină sau, dimpotrivă, feţii mai mari decăt vărsta gestaţională (macrosomie fetală). Urmărind lunar evoluţia fătului, se poate descoperi in timp util cauza restricţiei de creştere sau macrosomiei", atrage atenţia dr Alexandru Filipescu.

3D. O ecografie tridimensională efectuată in săptămăna a 22-a de sarcină oferă informaţii foarte importante despre dezvoltarea fătului. "Toate gravidele ar trebui să recurgă la o astfel de ecografie şi acesta este cel mai relevant moment, intrucăt copilul este complet format, nu este foarte mare, iar cantitatea de lichid amniotic este suficientă pentru vizualizarea tuturor structurilor fătului", explică dr Alexandru Filipescu. In cazul in care se constată probleme, se poate recurge la intreruperea terapeutică a sarcinii.

Sfatul medicului

Ideal ar fi ca analizele pentru depistarea infecţiilor (toxoplasma, citomegalovirus, chlamydia, rubeola)Â să se efectueze inainte ca femeia să rămănă gravidă, fiindcă ele trebuie tratate pentru a preveni riscul transmiterii lor la făt sau riscul de malformaţii. "Tratamentul este mult mai uşor de administrat cănd femeia nu este insărcinată, fiindcă paleta medicamentoasă este mult mai mare. Cu atăt mai mult in primul trimestru de sarcină, opţiunile de tratament pentru aceste infecţii sunt foarte limitate", explică dr Alexandru Filipescu. Din păcate, in 90% din cazuri, aceste analize se fac la prima vizită la medicul obstetrician, atunci cănd femeia este deja gravidă.

×
Subiecte în articol: medicul sarcina sarcinii sănătatea femeii