x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sarea, un ingredient controversat

Sarea, un ingredient controversat

23 Ian 2005   •   00:00

Sarea consumata in cantitati mari creste de sase ori riscul cancerului la stomac si al altor boli severe. Dar renuntarea complet la sare duce la insomnie si deshidratare. Ratia zilnica de sare, in cazul unui adult sanatos, este de maximum 8 grame.


MAGDA MARINCOVICI

NU UITATI! Solnita nu mai are ce cauta pe masa atunci cand in farfurie avem o friptura cu o garnitura de cartofi prajiti, deoarece aceste alimente contin deja sare
Sarea este vitala omului. Acest ingredient alimentar, care nu face parte din categoria condimentelor, contine de la 39% sodiu pana la 61% clor.

ROL. Sarea este foarte importanta pentru organism, deoarece reprezinta vectorul iodului, implicat in buna functionare a tiroidei, si al fluorului, element care asigura sanatatea danturii. Ea are un rol esential in metabolismul nostru, cu conditia de a fi consumata in cantitati rezonabile. Potrivit unor studii publicate la sfarsitul anului trecut in Franta, consumul exagerat de sare este direct implicat in cresterea de sase ori a riscului cancerului de stomac, provoaca aproximativ 75.000 de accidente cardiovasculare in fiecare an si este responsabil de circa 25.000 de decese.

Eliminarea completa a acestui ingredient alimentar poate cauza insomnii, crampe, pierderi de cunostinta, deshidratare.

CANTITATE. Asadar, sare da, dar care e cantitatea optima? Raspunsul il ofera chiar Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a stabilit ca ratia optima zilnica a unui adult sanatos este intre 6 si 8 grame. La aceasta recomandare au raspuns prompt Statele Unite, Canada, dar si multe tari din Uniunea Europeana. Cantitatile scad la 2 grame in cazul persoanelor suferinde de tulburari cardiovasculare. Medicii spun ca sarea se gaseste in toate alimentele, motiv pentru care trebuie sa fim atenti la cantitatea de sare folosita atunci cand preparam aceste alimente. Mezelurile, unele branzeturi, patiseria sarata si dulce, sandvisurile, sosurile sunt foarte bogate in sare. Aportul de sare al acestor alimente este de aproximativ 80%. Pentru a evita surplusul, este bine sa citim cu atentie si etichetele produselor cumparate, pentru a sti exact cantitatea de sare continuta.

HIPERTENSIUNE
Medicii cardiologi atrag atentia ca aportul de sare zilnic este foarte important in cazul hipertensivilor. Aproximativ doua treimi dintre hipertensivi au presiunea arteriala intre 140/90 si 180/105. Un regim hiposodat nu este suficient pentru scaderea presiunii arteriale. Pentru a ajunge la valorile normale - sub 140/90 - , hipertensivii trebuie sa aiba un stil de viata echilibrat. El consta in regim hiposodat, reducerea consumului de alcool, alimentatie bogata in fructe si legume, evitarea sedentarismului prin exercitii fizice speciale.
OSTEOPOROZA
O parte din calciul din oase este eliminat prin urina. Sarea contribuie la cresterea cantitatii de calciu eliminate. Cu cat alimentatia este mai bogata in sare, cu atat pierderea de calciu este mai mare, ceea ce favorizeaza instalarea osteoporozei. Calciul asimilat pana la varsta de maximum 25 de ani participa la formarea sistemului osos. Ceea ce inseamna ca pentru reducerea masei osoase (osteoporoza) la batranete trebuie ca din copilarie sa se supravegheze consumul de sare. La ora actuala, osteoporoza este declarata de Organizatia Mondiala a Sanatatii o problema de sanatate publica.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă sare