x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Se ineaca bronhiile

Se ineaca bronhiile

06 Oct 2004   •   00:00

Sunt unii oameni care fac des pneumonii, ele se repeta si caracteristic este faptul ca pneumoniile se fixeaza in acelasi loc al aparatului pulmonar.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Aceasta inseamna ca este vorba de bronsectazie, maladie din categoria supuratiilor bronho-pulmonare. Conf. dr. Constantin Marica, sef de sectie la Institutul "M. Nasta", explica aceste supuratii ale bronhiilor numite bronsectazii. Supuratii pot aparea si in tesutul pulmonar propriu-zis. Se produce o dilatare a bronhiilor, scade elasticitatea lor si bronhia nu se mai contracta pentru a elimina prin aceasta miscare secretiile ce apoi ar trebui indepartate prin tuse. Secretiile stagneaza in bronhii, se suprainfecteaza cu microbi anaerobi si se ajunge la bronsectazii supurative. Ele se pot datora si unor cauze congenitale. Aceste bronsectazii se descopera mai tarziu, chiar la 20 de ani, dupa ce omul face pneumonii repetate in acelasi loc al aparatului respirator. Peste 50% din cauzele care provoaca bronsectazii sunt insa unele boli cum ar fi pojarul, tusea convulsiva, rubeola, tuberculoza. La unii, bronsectaziile apar dupa cativa ani, cand se adauga si un alt factor iritativ, cum ar fi fumatul.

Simptomele sunt: pusee de tuse dimineata, insotite de o supuratie verzuie, o flegma urat mirositoare. Din acele veritabile "lacuri" de secretia stagnata in bronhii se ajunge la o cantitate de sputa pe zi de 200 de mililitri, cand de regula omul elimina doar 10-12 mililitri de secretie. Aceste bronsectazii netratate pot conduce in timp la insuficienta respiratorie, chiar si la insuficienta cardio-respiratorie grava. Tratamentul bronsectaziei se face cu antibiotice, carora li se asociaza si medicamente de fluidificare a secretiilor si o gimnastica medicala. Se apeleaza si la medicamente de dilatare a bronhiilor. E indicat sa se faca vaccinurile impotriva maladiei, precum si vaccinul antigripal.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă