x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Secretele unui somn linistit

Secretele unui somn linistit

12 Mai 2006   •   00:00

Problemele cu somnul se rasfrang asupra dispozitiei din timpul zilei. Un somn insuficient, nelinistit scade randamentul la serviciu, dar si buna dispozitie. De aceea, va recomandam cateva notiuni de igiena a somnului, care va vor reda noptile cu vise frumoase si diminetile fara dureri de cap sau de spate. In primul rand, persoanele care nu adorm decat foarte greu sau se trezesc de multe ori noaptea ar trebui sa se asigure ca salteaua, perna si pozitia de somn sunt cele mai potrivite. Astfel, ar trebui sa stiti ca salteaua isi pastreaza calitatea de a va face sa va simtiti confortabil doar sapte-opt ani. Dupa aceasta perioada, chiar si micile imperfectiuni determina o pozitie fortata in timpul somnului. Cand dormim, corpul nostru trebuie sa fie intr-o pozitie asa-zis "neutra", coloana vertebrala sa se mentina cat mai mult intr-o postura naturala, sa nu fie suprasolicitata. Pozitia normala a coloanei este cu cate o curba interioara in zona cefei si a partii de jos a spatelui si o curba exterioara la mijloc. Specialistul american in chiropractica Scott Bautch atrage atentia ca "scopul pe care trebuie sa il urmarim cand achizitionam o saltea este ca aceasta sa nu permita in nici un fel curbarea necorespunzatoare a coloanei, deoarece apar nu doar dureri de spate, ci si tulburari ale circulatiei sangvine si oboseala musculara".

Perna

In cazul in care salteaua este cea potrivita, poate ca cea care va creeaza probleme cu somnul este perna. Indiferent de textura pernei, cu ce e umpluta, cat e de mare sau de mica, important este ca perna sa mentina capul si gatul in pozitia cea mai confortabila. Persoanele care dorm pe spate se odihnesc cel mai bine pe o perna nici prea moale, dar nici prea tare. Celor care dorm pe o parte li se recomanda o perna mai moale si mai flexibila, care sa mentina totusi pozitia naturala a gatului. Iar cei care dorm mai mult pe burta vor avea un somn linistit pe o perna moale, cu o mica adancitura la mijloc. Termenul de valabilitate al unei perne este de doi ani.

POZITIE. Persoanele care dorm pe spate si resimt dimineata dureri in partea de jos a spatelui ar trebui sa isi aseze o perna mica sub genunchi. Celor care dorm pe o parte li se recomanda sa isi aseze o perna intre genunchi, iar persoanelor care prefera sa doarma pe burta sa isi puna sub abdomen o perna plata.

×
Subiecte în articol: pernă sanatatea noastra