Peste 500 de milioane de bărbaţi din întreaga lume suferă de
disfuncţii erectile, iar cifrele sunt în creştere. Tulburările
sexuale ale bărbaţilor nu trebuie ignorate, fiindcă ele pot ascunde
boli vasculare, atenţionează reputatul urolog canadian Jay Lee, care a
participat în Bucureşti, la câteva seminarii.
Peste 500 de milioane de bărbaţi din întreaga lume suferă de disfuncţii erectile, iar cifrele sunt în creştere. Tulburările sexuale ale bărbaţilor nu trebuie ignorate, fiindcă ele pot ascunde boli vasculare, atenţionează reputatul urolog canadian Jay Lee, care a participat în Bucureşti, la câteva seminarii.
Majoritatea bărbaţilor cred că disfuncţiile erectile au în principal cauze psihologice, însă în cele mai multe cazuri ele semnalează probleme vasculare. "Studiile recente au arătat că bărbaţii cu disfuncţii erectile, în special cei tineri, prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta afecţiuni vasculare. Bărbatul cu disfuncţie erectilă are acelaşi risc de boală cardiovasculară ca atunci când fumează sau când are un istoric familial de afecţiuni vasculare. Din păcate, această legătură directă este prea puţin cunoscută şi, potrivit statisticilor, mai puţin de 10% dintre bărbaţi vorbesc cu medicul despre problema lor, în ciuda faptului că ar putea contribui la diagnosticarea precoce a unei boli vasculare", semnalează dr Jay Lee.
Hipertensiunea şi colesterolul crescut pot sta la originea unei tulburări de erecţie. De asemenea, diabetul poate afecta sănătatea vaselor sangvine şi provoca o disfuncţie sexuală. Măsurarea periodică a tensiunii arteriale, a colesterolului şi a glicemiei poate contribui la diagnosticul precoce a acestor probleme şi la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale sau a infarctului.
Disfuncţia erectilă poate fi cauzată şi de o cantitate scăzută de testosteron în sânge, hormon asociat cu bolile cardiovasculare. De aceea, analizele hormonale sunt utile în cazul unui bărbat cu tulburări de erecţie. "În cadrul unei consultaţii, la întrebările legate de fumat, de istoricul familial de boli cardiovasculare, medicul ar trebui să adauge şi o întrebare legată de existenţa unor tulburări sexuale, cu atât mai mult atunci când pacientul are vârsta peste 40 de ani", este de părere specialistul urolog Jay Lee.
STIL DE VIAŢĂ
Până la 50% dintre bărbaţi are la un moment dat un episod de disfuncţie erectilă, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Iar cifrele vor creşte de la an la an, în mare parte din cauza stilului modern de viaţă, apreciază dr Jay Lee. "Muncim mai mult, dormim mai puţin, mâncăm mai nesănătos decât în trecut şi suntem mai stresaţi", spune dr Lee.
Citește pe Antena3.ro