x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sezonul umed şi cald, leac pentru psoriazis

Sezonul umed şi cald, leac pentru psoriazis

de Steluta Indrei    |    14 Apr 2012   •   21:00
Sezonul umed şi cald, leac pentru psoriazis

Psoriazisul este o boala de piele cronica destul de frecventa. Statistici recente arata ca psoriazisul atinge 5%-10% din populatie. Cele mai multe cazuri de intalnesc in tarile nordice (cu mai putin soare) si cele mai putine in tarile dinspre Ecuator. De obicei, psoriazisul debuteaza in jurul varstei de 20-30 de ani, dar poate fi observat si la sugari sau la varstnici peste 75 de ani. Boala are o importanta componenta genetica: o treime dintre pacientii cu psoriazis au un membru al familiei cu aceeasi suferinta.

Psoriazisul se manifesta prin aparitia unor leziuni (pete) rosii bine delimitate, acoperite de scuame (cruste detasabile) albe-sidefii, stratificate, situate de regula pe zone traumatizate (coate, genunchi, palme, talpi, pielea capului, regiunea presacrata). Leziunile pot fi insotite de prurit (senzatie de mancarime), iar in cazurile severe pot aparea pustule.

Desi nu este contagioasa, boala este deosebit de stigmatizanta, afectand profund calitatea vietii pacientilor, arata doctor Rodica Tanasescu, medic primar medicina de familie, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei. Pacientul cu psoriazis se simte complexat, marginalizat, evitat de cei din jur. Date prezentate recent de doctor Rodica Tanasescu arata ca: 80% dintre pacientii cu psoriazis relateaza impactul negativ al bolii asupra activitatilor zilnice, 64% dintre ei renunta la haine care le lasa descoperite parti ale corpului, 48% au probleme in viata de cuplu si, mai grav, 20% nu ies din casa cand se afla in fazele acute de boala. Sa nu uitam ca psoriazisul este o boala cronica, incurabila, care evolueaza cu remisiuni si perioade de agravari imprevizibile.

Cele mai multe remisiuni, perioade de acalmie cu stergerea eruptiei, au loc in sezonul cald. Iata de ce acesta este atat de asteptat de persoanele cu psoriazis. Razele solare ultraviolete sunt benefice, spune dr Rodica Tanasescu, insa cu masura, orice exces fiind daunator. Ultravioletele sunt capabile sa suprime sau sa reduca semnificativ aparitia leziunilor psoriazice. De asemenea, atmosfera mai umeda din timpul primaverii si verii poate sa imbunatateasca evolutia bolii. In schimb, canicula, caldura uscata ce duce la deshidratarea pielii poate fi un factor ce duce la declansarea puseelor de psoriazis.

Apa marii are proprietati benefice, favorizand indepartarea crustelor de la suprafata pielii. Cu conditia ca dupa fiecare iesire din apa sa se faca un dus pentru indepartarea excesului de sare si apoi sa se aplice o crema hidratanta. Piscinele sunt insa contraindicate, clorul fiind un factor declansator al leziunilor psoriazice. Aerul conditionat si ventilatoarele trebuie evitate, pentru ca pot provoca uscarea excesiva a pielii. Aerul uscat si rece declanseaza criza de psoriazis. Cremele hidratante sunt strict necesare.

Pacientii cu psoriazis trebuie sa evite intepaturile de insecte, pentru ca pot dezvolta leziuni pe zonele in care au fost intepati. De altfel, orice leziune a pielii, infectiile, micozele, arsurile, injectiile trebuie evitate pentru a preveni declansarea psoriazisului. Epilarea definitiva sau unele proceduri cosmetice sunt potential nocive si necesita avizul medicului.
Pacientii cu psoriazis trebuie sa se abtina de la mancarea condimentata in exces, de la fructe de mare, peste, carne de oaie sau orice aliment care stiu ca le dauneaza.
De asemenea este esentiala evitarea stresului.
Alti factori de risc sunt infectiile cu streptococ (amigdalite, faringite, pneumonii s.a.), Zona Zoster, impetigo, unele medicamente (betablocante, preparate de litiu, corticosteroizi).
Tratamentele moderne actuale pot tine sub control psoriazisul, garantand imbunatatirea vietii pacientilor, dar, din pacate, nu reusesc vindecarea definitiva a bolii. De aceea, masurile preventive prezentate anterior pentru limitarea recidivelor bolii sunt importante.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei