x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sfat - Mai bine alimentaţie echilibrată decăt suplimente

Sfat - Mai bine alimentaţie echilibrată decăt suplimente

de Magda Marincovici    |    12 Sep 2007   •   00:00
Sfat -  Mai bine alimentaţie echilibrată decăt suplimente

Seleniul este un valoros antioxidant, care intăreşte sistemul imunitar şi frănează acţiunea radicalilor liberi ce cauzează boli ale inimii, afecţiuni degenerative (Parkinson, Alzheimer), dar şi imbătrănirea prematură. In exces insă, seleniul favorizează apariţia diabetului de tip II.




Seleniul şi diabetul

Seleniul este un valoros antioxidant, care intăreşte sistemul imunitar şi frănează acţiunea radicalilor liberi ce cauzează boli ale inimii, afecţiuni degenerative (Parkinson, Alzheimer), dar şi imbătrănirea prematură. In exces insă, seleniul favorizează apariţia diabetului de tip II.

Potrivit unui studiu efectuat in Statele Unite, suplimentul de seleniu peste 200 de micrograme zilnic sporeşte riscul de diabet de tip II. Seleniul este un oligoelement cu proprietăţi antioxidante, comercializat sub formă de capsule gelatinoase in doze forte.


STUDIU. Profesorul Saverio Stranges şi echipa sa de la Universitatea de Stat din New York au coordonat un amplu studiu, prezentat recent in Annals of Internal Medicine.

El a monitorizat opt ani peste 1.200 de pacienţi incluşi in programul "Nutritional Prevention of Cancer Trial", cu scopul de a stabili capacitatea seleniului de a ne proteja impotriva cancerelor cutanate.

In această perioadă, jumătate dintre participanţii la studiu a primit zilnic 200 de micrograme de seleniu, iar cealaltă jumătate nu a primit decăt un placebo.

In opt ani, 58 din cei 600 de subiecţi care au primit seleniu au făcut diabet de tip II. In aceeaşi perioadă, din grupul placebo doar 39 de subiecţi au făcut această formă de diabet. Pentru profesorul Saverio Stranges "este clar că suplimentul de seleniu nu numai că nu previne, dar acesta chiar măreşte riscul de diabet".

Ce-i de făcut, căci despre acest oligoelement aflăm zilnic căt de mult ne ajută in protejarea sănătăţii.
Specialiştii spun că aportul de seleniu este diferit de la o zonă geografică la alta. De asemenea, se prescriu doze diferite in funcţie de vărstă, sex, stare de sănătate. Mai trebuie să ştim că solul ţării noastre nu este prea generos in seleniu. Astfel, doza de seleniu zilnică recomandată romănilor este intre 50 şi 200 de micrograme.


SURSE. Este important să ne asigurăm doza zilnică de seleniu din alimente care conţin acest element. Specialiştii spun că este mult mai profitabil pentru sănătate noastră de a asimila seleniu din alimente decăt din suplimente. Pentru aceasta trebuie reţinut că scoicile, moluştele fierte, scrumbia albă, tonul, ficatul de vacă, soiurile de varză, ouăle şi cerealele conţin suficient seleniu pentru a nu mai avea nevoie de suplimente.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă seleniu