x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sfaturi de iarna pentru varstnici

Sfaturi de iarna pentru varstnici

13 Dec 2005   •   00:00
SANATATEA BUNICULUI
Iarna a fost intotdeauna asociata cu batranetea. Parul alb al bunicilor a fost mereu asemanat cu troienele de zapada ale lui decembrie. Asta nu inseamna insa ca batranetea si gerul ar fi prieteni. Dimpotriva, chiar daca nepoteii sunt oricand dornici sa fie dusi in parc de bunici, este foarte important de stiut ca "varstnicii trebuie sa evite pe cat posibil expunerea la frig", dupa cum recomanda medicul de familie Dana Mihaela Dinu. Dar pentru ca medicii nu ii incurajeaza pe batrani sa se izoleze in casa pana la venirea primaverii, iesirile trebuie sa se faca, dar cu atentie.

Ce complicatii pot sa apara?


Temperaturile sub 0 grade Celsius aduc doar neplaceri persoanelor de varsta a treia. De aceea, organismul lor sensibil trebuie protejat cu mai multa atentie decat in cazul tinerilor. Expunerea la frigul si la vantul puternic al iernii le poate perturba bunicilor circulatia periferica, le poate provoca degeraturi si afectiuni respiratorii, cum ar fi bronsite, faringite, amigdalite, sinuzite si chiar pneumonii. In plus, pe fondul unor afectiuni mai vechi pot aparea complicatii, atrage atentia dr. Dana Mihaela Dinu. In sezonul rece, tot mai multi pacienti suferinzi de inima sunt spitalizati de urgenta pentru ingrijiri speciale. Pacientii cu afectiuni cardiovasculare care nu tin seama de capriciile vremii pot suferi crize anginoase (dureri toracice ce pot iradia spre gat, maxilarul inferior sau brate, consecinta a unei proaste irigari a inimii). Cardiacii vor evita iesirea din casa dimineata si seara tarziu, cand temperaturile sunt foarte scazute, pentru ca in aceste conditii ei pot suferi un spasm coronarian, adica un preinfarct sau infarct.

Astmaticii si aerul rece


Si batranii bolnavi de astm trebuie sa fie mai precauti in acest sezon, pentru ca temperaturile scazute si inhalarea aerului rece favorizeaza declansarea crizelor de astm. In plus, gripa si virozele respiratorii pot duce la complicatii serioase pentru acesti suferinzi. Mortalitatea printre bolnavii de astm creste din cauza gripei. Chiar si cei care prefera sa evite gerul iernii si sa isi petreaca mai mult timp in casa au de suferit. Deoarece iarna ferestrele stau mai mult inchise, ceea ce duce la acumularea prafului de camera, care, odata inhalat, intretine crizele de astm.

De asemenea, bunicii trebuie sa fie foarte atenti cand este polei, pentru ca multi dintre ei sufera de osteoporoza sau artroza. In cazul acestora, fracturile de brat, de picior sau chiar de sold pot fi foarte periculoase.

Un pericol pentru varstnici il reprezinta hipotermia, din cauza expunerii mult timp la ger. In acest caz, temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius. Hipotermia se manifesta prin frisoane, miscari necoordonate, slabiciune, ameteala, pierderea cunostintei. In cel mai rau caz se poate semnala stopul cardiac la cei care ies din casa cand sunt temperaturi sub 0 grade, dar si in cazul batranilor care traiesc in case neincalzite.

Recomandari


Medicul de familie Dana Mihaela Dinu este de parere ca toate aceste neplaceri si complicatii pot fi evitate prin respectarea unor masuri aparent simple.

Una dintre acestea o constituie vaccinul antigripal, care trebuie administrat persoanelor trecute de 65 de ani. Gripa si, mai grav, pneumonia pot fi evitate si printr-o alimentatie bogata in vitamina C (fructe si legume proaspete), completata cu suplimentele nutritive (multivitamine cu minerale). De asemenea, regimul alimentar sanatos include si o hidratare corecta: patru-cinci pahare cu lichide pe zi.

Batranilor cu o circulatie periferica deficitara trebuie sa li se administreze suplimente vasodilatatoare periferice, iar cei cu alte afectiuni trebuie sa respecte tratamentul prescris de medicul specialist.

"Varstnicii trebuie sa evite sa iasa pe ghetus, sa nu circule cu mijloacele de transport aglomerate si sa se imbrace bine", este sfatul dr. Dinu.

SFATUL MEDICULUI


Doctorul Dana Mihaela Dinu spune ca batranii trebuie sa se acomodeze treptat cu frigul. "Daca sunt nevoite sa iasa din casa, persoanele de varsta a treia care sufera de afectiuni cardiovasculare trebuie, in primul rand, sa nu se expuna brusc la temperatura scazuta. Este indicat o acomodare treptata cu temperaturile scazute. Astfel, inainte de a iesi afara, batranii pot sta in scara blocului pentru a se obisnui treptat cu mediul exterior. De asemenea, este nevoie sa se protejeze cu un fular in jurul gatului, care sa le acopere atat cavitatea bucala, cat si nasul, pentru a nu inhala aer rece.

NITROGLICERINA. Bolnavii de inima trebuie sa aiba, in permanenta, nitroglicerina in buzunar, iar daca simt ca ceva nu este in regula, este bine sa se aseze pe trotuar sau pe o banca si sa-si puna o tableta de nitroglicerina sub limba. Atentie, numai o singura tableta. Daca simptomele se accentueaza, trebuie sa faca apel la Salvare. Batranii care s-au debransat de la sistemul de incalzirevor avea grija sa nu adoarma cu aragazul sau soba deschisa, deoarece exista pericolul intoxicarii cu monoxid de carbon. Este foarte important, de asemenea, ca acestia sa aeriseasca zilnic locuinta.

AJUTOR. Pentru varstnici, medicul de familie este cel mai important sprijin. El le poate oferi cele mai bune sfaturi cu privire la protectia impotriva frigului si cel care ii ajuta de la primele simptome care arata ca ceva nu este in ordine. Asadar, varstnicii nu trebuie sa ezite sa il consulte ori de cate ori este nevoie.
×
Subiecte în articol: sanatatea bunicului