x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sfaturi de vacanta pentru parinti

Sfaturi de vacanta pentru parinti

22 Iun 2004   •   00:00

Indiferent de varsta copilului, el poate merge in vacanta impreuna cu parintii lui. Cu conditia ca parintii sa tina seama de cateva recomandari necesare protejarii copilului in timpul transportului si la locul de petrecere a vacantei.

STELUTA INDREI

Copilul poate fi luat in concediu de la orice varsta, dar la noi parintii obisnuiesc sa plece in vacanta cu copiii la varste mari. Copilul poate beneficia de cura heliomarina de la varste foarte mici, chiar fiind recomandat acest lucru, afirma dr. Nicoleta Bobe, medic primar pediatru la Spitalul "Polizu". Copiii pot merge atat la mare, cat si la munte. Important este ca ei sa fie sanatosi.

TRANSPORTUL. Trebuie sa se evite supraincalzirea copilului pe timpul transportului, mai ales daca se merge cu automobilul. Se poate utiliza aerul conditionat in masina, acesta fiind reglat pe prima sau a doua treapta de intensitate pentru a nu se raci excesiv. Copiilor care au rau de masina trebuie sa nu li se dea sa manance inainte de plecare, ci doar dupa o ora si jumatate, pe parcursul drumului sa li se dea lichide, mancaruri usoare, si nu in cantitati excesive. In cazul copiilor cu probleme este bine sa se consulte medicul pediatru. El va prescrie medicamentele pentru trusa medicala care trebuie luata la drum. "Pot fi efectuate fara probleme si excursii peste hotare. Cu avionul este cel mai usor de circulat pentru copii. Daca sunt sanatosi, ei suporta foarte bine transportul aerian. Pentru cei care au probleme in sfera ORL este recomandat un consult de specialitate. Parintii trebuie sa le ia copiilor jucarii care sa le inveseleasca atmosfera", recomanda pediatrul Nicoleta Bobe. Modificarile de altitudine/latitudine sunt benefice pentru metabolismul organismelor in crestere. In plus, se impune scoaterea copiilor mici din zonele urbane care sunt foarte poluate.

ALIMENTATIA. Multi parinti isi fac probleme legate de hrana copiilor. Potrivit dr. Nicoleta Bobe, "pentru copiii foarte mici, parintii pot sa apeleze la borcanelele cu hrana pentru cele trei mese principale. De asemenea, copiilor li se vor da iaurturi si lapte preparat cu apa plata". Si in vacanta viata poate fi asemanatoare cu cea de acasa, daca atitudinea parintilor este pozitiva si ponderata. Intr-adevar, excesele nu fac bine, ele reprezinta un stres pentru copii, care devin nelinistiti si obositori pentru parinti.

SUPRAVEGHEREA

Atmosfera de vacanta ii poate face pe unii parinti sa fie mai neatenti si de aceea copiilor li se intampla tot felul de incidente. Regula de aur: copiii trebuie supravegheati cu atentie! Zonele aglomerate trebuie ocolite, pentru ca aici creste riscul de imbolnavire a copiilor. Medicul pediatru Nicoleta Bobe precizeaza ca: "Expunerea la soare dimineata si seara, intr-o zona nepoluata, il ajuta pe copil sa profite de toate binefacerile naturii si de un tratament natural pentru profilaxia rahitismului carential, destul de frecvent intalnit in Romania la cei cu varste de pana la 16-18 ani". Este interzisa plaja intre orele 11:00 si 17:00.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă copiilor