Miopia face parte dintre viciile de refractie si lumea stie ca miopul nu vede bine la distanta. Drept urmare el trebuie sa poarte ochelari dotati cu lentile minus. Miopia nu se trateaza. Nu exista medicamente care sa repare miopia si nici vreun tratament care sa scada numarul de dioptrii cu minus. Miopia se corecteaza cu lentile sferice concave sau divergente.
La examenul de stabilire a dioptriei in cazul miopilor se recomanda dioptria cea mai mica cu care ochiul vede bine. Pana la 40 de ani ochelarii sunt la fel si pentru distanta, si pentru citit. Sa se stie ca miopul trebuie sa poarte permanent ochelari. Cei mai multi miopi au fotofobie, adica ii deranjeaza lumina intensa. Asa ca e bine ca miopii sa poarte lentile colorate. Un alt sfat aplicabil miopilor este ca trebuie sa lucreze la o lumina buna cu intensitate corespunzatoare. Lumina insuficienta nu le face bine, aduce si disconfort. Corectia se poate face in cazul miopilor si cu lentile de contact. Dar aceastea sunt recomandabile la miopiile mari, 14, 16 etc. Reamintim ca lentilele de contact sunt utile si in cazul in care diferenta de dioptrie intre un ochi si celalalt este mai mare de 3.
In cazul miopiei ca boala, adica la miopia forte, in care dioptriile cresc mereu sunt prezente si leziuni pe fundul de ochi. Miopii nu trebuie sa faca efort fizic exagerat. Tocmai de aceea copiilor si tinerilor li se interzic sporturile care implica efort fizic intens. Miopii sunt panditi de riscul de a li se dezlipi retina. Daca la controalele oftalmologice se observa rupturi pe retina, acestea trebuie blocate cu laser pentru a nu se ajunge la dezlipirile retinei. Revenind la limitarea efortului fizic major total contraindicat miopilor, ochelaristii miopi trebuie sa evite si o tuse prea violenta pentru ca retina se poate dezlipi.
Des miopii fac cataracta. Inceputul de cataracta se manifesta printr-o usoara miopie. Deci miopii cu ochelari, cand fac cataracta, vor simti ca trebuie sa-si creasca dioptriile. Dar apoi cataracta se opereaza. Exista moda ca unii miopi sa ceara operatia de anulare a miopiei mai mult deoarece refuza ochelarii. Oftalmologia recomanda eventuale operatii la miopiile forte, de exemplu, la 10, dar nu ii sfatuieste pe miopii cu dioptrii mici, 1 sau 2, sa se supuna operatiei. Reducerea miopiei se face cu laser sau se inlocuieste cristalinul. Laserul slefuieste corneea, dar in cazul miopilor care au corneea prea subtire aceasta operatie nu e bine sa fie facuta. Daca exista leziuni pe fundul de ochi care impiedica vederea, operatia de reducere a miopiei nu are rost. Daca ochiul vede cu ochelari sau lentile de contact operatia de reducere a miopiei cu laser se poate efectua. Dar trebuie sa se stie ca interventia de reducere a miopiei prin operatie este considerata operatie estetica si nu este suportata financiar de sistemul de asigurari de sanatate.