x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Şi medicamentele dau ulcer

Şi medicamentele dau ulcer

de Florin Condurateanu    |    25 Sep 2008   •   00:00

Ultimele analize au demonstrat că au mai scăzut cazurile de ulcer provocate de acea bacterie Helicobacter şi, surprinzător, îşi reintră în pâine tipul de ulcere care recidivează, produse de excesul de acid clorhidric.

Ultimele analize au demonstrat că au mai scăzut cazurile de ulcer provocate de acea bacterie Helicobacter şi, surprinzător, îşi reintră în pâine tipul de ulcere care recidivează, produse de excesul de acid clorhidric. Profesor dr Alexandru Oproiu arată că s-au înmulţit şi ulcerele provocate de curele cu anumite medicamente. Pot produce ulcere medicamentele antiinflamatoare cu cortizon sau necortizonice recomandate pentru reumatism. De asemenea, unele medicamente anticoagulante pentru prevenirea accidentelor vascular cerebrale şi a infarctului pot duce la ulcer. Pot deveni acuzate de ulcer şi unele medicamente bifosfonate înghiţite împotriva osteoporozei. Cu toate acestea, medicamentele antiinflamatoare sunt indispensabile luptei cu reumatismele. Dacă situaţia o permite, se închide mai întâi ulcerul, deci se rezolvă boala ulceroasă, şi abia apoi se trece la înghiţitul de medicamente antiinflamatoare.

Când se reporneşte tratamentul antiinflamator se folosesc în paralel şi medicamente din clasa inhibitorilor de pompă de protoni, tocmai pentru a menaja tubul digestiv. La pacienţii de peste 60 de ani, riscul de ulcer creşte atunci când încep terapiile cu medicamente antiinflamatoare.

Dar înainte cu 7 zile de reluarea tratamentului cu medicamente antiinflamatoare se trece la o cură cu medicamente împotriva secreţiei exagerate de acid clorhidric (blocante de pompe de protoni) din familia omeprazol.  Riscul de ulcer este mai mare la pacienţii bolnavi de reumatisme degenerative de tipul artrozelor, decât la bolnavii cu reumatisme inflamatorii, de exemplu, spondiloza anchilopoetică.

Dar, totdeauna, medicul trebuie să evalueze situaţia, iar pentru tamponarea ecoului rău în tubul digestiv, lângă medicamentele împotriva reumatismului, suferindul trebuie să înghită şi medicamente antiulceroase.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă medicamente ulcer