x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Simpozion - Ziua persoanelor cu proteza de colon

Simpozion - Ziua persoanelor cu proteza de colon

de Andrada Floria    |    05 Oct 2005   •   00:00

In tara noastra nu se stie care este numarul precis al persoanelor purtatoare de stoma. Numarul persoanelor care au ileostoma, urostoma sau colostoma, denumita popular "anus contra naturii", este de 100.000 in Marea Britanie, aproximativ 10.000 in Ungaria si circa 8.000 in Romania. Insa in tara noastra, numarul celor care ar avea nevoie de o asemenea proteza este de aproape 20.000, dupa aprecierile asistentului medical stomaterapeut Cristian Dobre, vicepresedintele Asociatiei Purtatorilor de Stoma Cutanata din Romania. "Numarul mai mic al celor purtatori de stoma este in principal rezultatul lipsei de informare in acest domeniu", arata Cristian Dobre. Exista insa si alte cauze care impiedica efectuarea la timp a stomiei (tehnica chirurgicala care consta in punerea in legatura a colonului, a intestinului subtire sau a uretrei cu pielea). Printre aceste cauze sunt atitudinea conservatoare a unora dintre chirurgi, care inca mai evita acest tip de protezare, si lipsa de instructie a personalului medical. La ora actuala, prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sunt distribuiti, gratuit, lunar, intre 22 si 24 de saculeti pentru o persoana, spune asistentul Cristian Dobre.

OPERATIE. Stomia este o operatie care poate surveni in afectiuni benigne, boli inflamatorii sau afectiuni neoplazice (cancer). Un alt caz in care se face protezarea cu stoma il constituie malformatiile congenitale, situatie in care pot fi protezati chiar si copiii. Pentru informatii complete despre modul cum pot fi obtinute aceste proteze, Asociatia Purtatorilor de Stoma Cutanata din Romania a infiintat site-ul www.ilco.ro.

In fiecare an la 2 octombrie e Ziua Mondiala a Persoanelor Stomizate. Cu acest prilej, Asociatia Purtatorilor de Stoma Cutanata din Romania a organizat o intalnire intre membrii asociatiei, simpatizanti si cadrele medicale care se ocupa de persoanele purtatoare de stoma. (Andrada Floria )

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă stoma