x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Soarele, amic sau dusman?

Soarele, amic sau dusman?

08 Iun 2004   •   00:00

Soarele ne incarca bateriile spunem frecvent. Totusi acest astru este responsabil de imbatranirea pielii. Si aceasta atunci cand soarele nu provoaca melanom, cancerul de piele a carui frecventa a crescut in mod alarmant in ultima vreme.

MAGDA MARINCOVICI

Cu singuranta, soarele vindeca unele boli de piele: alergii sau eczeme. De asemenea, psoriazisul se calmeaza (85%), diminuandu-si reactiile inflamatorii, anumite forme de alopecii, unele limfoame cutanate se amelioreaza sub efectul razelor solare. Sa recunoastem ca lumina soarelui este datatoare de buna dispozitie. Explicatia consta in faptul ca lumina soarelui activeaza secretia de melatonina, hormon care regleaza ritmul nostru biologic. Si tot razele soarelui au efect antirahitic de sinteza a vitaminei D, care fixeaza calciul in os, reducand astfel riscurile osteoporozei. Conferentiar doctor Olga Simionescu atrage atentia ca "alimentatia corecta a sugarului suplineste intregul necesar de vitamina D, bebelusul nemaiavand nevoie pentru aceasta de soare". Intre efectele benefice ale soarelui, conf. dr. Olga Simionescu include si starea emotionala pozitiva de natura psiho-sociala. "A face plaja, a ne bronza este o marca a prosperitatii."

Efecte negative

Din totalitatea tipurilor de raze ultraviolete, cele tip A (UVA) si cele tip B (UVB) patrund in piele. Trebuie spus ca pielea are (de sus in jos) straturi: hipoderm, derm si epiderm. UVB ataca epidermul, stratul unde sunt celule care determina cancerul. UVA ajunge pana la derm, alterand colagenul, care asigura elasticitatea pielii, grabind procesul de imbatranire a acesteia.

Conf. dr. Olga Simionescu ne precizeaza ca sunt trei tipuri de imbatranire cutanata: intrinseca sau cronologica, de care nu scapa nimeni o data cu inaintarea in varsta; extrinseca, proces indus de factori de mediu, in special de ultraviolete; hormonala, care nu este acceptata unanim.

Manifestari cutanate

Soarele provoaca trei tipuri de manifestari la nivel cutanat: acute, cronice si dermatoze fotoagravante. Insolatia sau arsura solara sunt manifestari acute, produse de UVB, recunoscute prin inrosirea tegumentului, febra, frisoane, stare generala alterata. Tratamentul consta in hidratare, cel mult doua comprimate de aspirina pe zi si evitarea expunerii la soare. In categoria manifestarilor cronice intra imbatranirea pielii provocata de ultraviolete, transformarea dimensiunilor alunitelor. Cele mai vulnerabile sunt persoanele care tot anul lucreaza in spatiu inchis si fac plaja doar in vacanta. De asemenea, soarele mai poate agrava unele boli care apar prin mecanisme proprii (dermatoze fotoagravante), cum sunt: lupusul eritematos, dermatomiozita, acneea estivala sau orice infectie a pielii si a corpului.

EXPUNEREA LA SOARE

Pentru a evita arsurile solare care fragilizeaza epidermul este necesara expunerea progresiva la soare. Astfel, pielea are timpul necesar sa produca melanina, care este un pigment cu rol protector. Daca vom "arde" etapele de expunere treptata la soare si ne vom lasa pielea sa se arda din prima, evident, vom risca deshidratarea, precum si o serie de afectiuni grave, ce pot avea consecinte serioase asupra sanatatii.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă