Soarele ne incarca bateriile spunem frecvent. Totusi acest astru este responsabil de imbatranirea pielii. Si aceasta atunci cand soarele nu provoaca melanom, cancerul de piele a carui frecventa a crescut in mod alarmant in ultima vreme.
MAGDA MARINCOVICI
Cu singuranta, soarele vindeca unele boli de piele: alergii sau eczeme. De asemenea, psoriazisul se calmeaza (85%), diminuandu-si reactiile inflamatorii, anumite forme de alopecii, unele limfoame cutanate se amelioreaza sub efectul razelor solare. Sa recunoastem ca lumina soarelui este datatoare de buna dispozitie. Explicatia consta in faptul ca lumina soarelui activeaza secretia de melatonina, hormon care regleaza ritmul nostru biologic. Si tot razele soarelui au efect antirahitic de sinteza a vitaminei D, care fixeaza calciul in os, reducand astfel riscurile osteoporozei. Conferentiar doctor Olga Simionescu atrage atentia ca "alimentatia corecta a sugarului suplineste intregul necesar de vitamina D, bebelusul nemaiavand nevoie pentru aceasta de soare". Intre efectele benefice ale soarelui, conf. dr. Olga Simionescu include si starea emotionala pozitiva de natura psiho-sociala. "A face plaja, a ne bronza este o marca a prosperitatii."
Efecte negative
Din totalitatea tipurilor de raze ultraviolete, cele tip A (UVA) si cele tip B (UVB) patrund in piele. Trebuie spus ca pielea are (de sus in jos) straturi: hipoderm, derm si epiderm. UVB ataca epidermul, stratul unde sunt celule care determina cancerul. UVA ajunge pana la derm, alterand colagenul, care asigura elasticitatea pielii, grabind procesul de imbatranire a acesteia.
Citește pe Antena3.ro
Manifestari cutanate
EXPUNEREA LA SOARE