x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Socul combate starile febrile

Socul combate starile febrile

27 Mai 2004   •   00:00

Florile si fructele de soc au proprietati atat medicinale, cat si alimentare.

STELUTA INDREI

Socul infloreste din abundenta de la sfarsitul lunii mai pana la mijlocul lunii iunie, acest arbust gasindu-se in majoritatea zonelor geografice, fie campie, fie munte. Profesorul doctor Ovidiu Bojor mentioneaza in volumul "Pledoarie pentru viata lunga" ca fructele si florile se folosesc in scopuri medicinale, intr-o masura mai mica frunzele si scoarta, iar in scopuri alimentare se utilizeaza doar fructele.

EFECTE. Principala actiune medicinala a socului este favorizarea sudoratiei - transpiratia cutanata abundenta - ceea ce contribuie la combaterea febrei, avand efecte pozitive in numeroase afectiuni precum raceala, starile gripale sau bronsita. De asemenea, fructele de soc au efecte favorabile in reumatism, ca si in bolile eruptive, cum ar fi rujeola si scarlatina. Prezinta rezultate bune si in tratamentul arsurilor.

DIURETIC SI LAXATIV. Datorita actiunii diuretice si laxative, fructele de soc sunt recomandate in combaterea obezitatii. Specialistii au remarcat si efectul de marire a secretiei lactate, socul fiind util si in perioadele de alaptare.

Socata, o excelenta bautura racoritoare

Din flori de soc se prepara socata, o excelenta bautura racoritoare, naturala si analcoolica. In alimentatie, fructele se consuma sub forma de compot, dulceata, gem. Actiunea medicinala se realizeaza cu ajutorul decoctului preparat dintr-o lingurita de fructe coapte, proaspete la o cana cu apa. Dupa ce amestecul da in clocot se strivesc fructele si se adauga zahar. Se beau 1-2 cani pe zi. Decoctul se poate face si din fructe uscate. Fructele necoapte au un anumit grad de toxicitate, fapt pentru care trebuie sa fiti foarte atenti cand le culegeti. Intoxicatiile provocate de fructele crude se manifesta prin voma si diaree. In astfel de cazuri este bine ca pacientul sa bea lapte si sa se adreseze medicului pentru a i se administra carbune medicinal.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă fructele