x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Şofranul, mirodenie şi afrodiziac

Şofranul, mirodenie şi afrodiziac

de Magda Marincovici    |    17 Oct 2009   •   00:00
Şofranul, mirodenie şi afrodiziac
Sursa foto: /stockexpertcom

Este cea mai scumpă mirodenie. Se vinde cu vreo 2.000 de euro kilogramul. Poate şi pentru că, încă din Antichitate, şofranului i s-au atribuit virtuţi afrodiziace.



Pentru Anne Dufour, autoarea volumului Meilleurs Secrets Aphfrodisiaques, apărut recent la Editura Leduc.s, şofranul atrage prin gustul inconfundabil, culoarea deosebită, având în acelaşi timp un serios impact senzorial asupra creierului nostru. Aroma acestei plante este un amestec din aproximativ 35 de compuşi volatili, în care descoperim note florale mediteraneene, de citrice şi chiar de trandafir, capabile să excite simţurile.

Culoarea, în nuanţe rare şi strălucitoare ca razele soarelui, oferă bună dispoziţie. Studii recente confirmă că şofranul are efect similar hormonilor, graţie fitosterolului, un puternic hormon vegetal, şi alcaloizilor numiţi safranine şi crocine.

Profesorul doctor Nicolae Calomfrescu susţine că nu putem rezolva doar cu şofranul unele tulburări de ritm sexual. Dar recunoaşte că şofranul este afrodiziacul cel mai frecvent citat. De altfel, doctorul Calomfirescu avertizează asupra existenţei unui "folclor pervers", care este extrem de periculos, deoarece vinde iluzii pentru unele probleme grave. În repetate rânduri, doctorul Calomfirescu a comparat suplimentele alimentare cu afrodiziacele. Sondajele indică faptul că aflăm de suplimente ca şi despre afrodiziace de la colegi, prieteni şi chiar de la vânzători din plafare, interesaţi să-şi vândă marfa.

Faima şofranului de stimulent sexual este veche: în urmă cu 2500 de ani î.Hr., într-un tratat de medicină chineză se face referire la virtuţile afrodiziace ale şofranului. De la Homer aflăm că însuşi Zeus a apelat la şofran pentru a fi ok în nopţile petrecute în doi. Fenicienii aveau obiceiul de a pudra cu şofran draperiile dormitorului tinerilor căsătoriţi cu scopul de a asigura cuplului dragoste lungă şi dorinţă permanentă.

În Antichitate, şofranul mai era folosit şi pentru calmarea durerilor de cap şi a stărilor de melancolie. Şi în zilele noastre, în unele sate marocane există obiceiul de a masa gingiile bebeluşilor cu şofran amestecat cu miere de albine, pentru a domoli durerile provocate de apariţia dinţilor. Substanţa amăruie din compoziţia acestei mirodenii îi conferă acesteia proprietăţi digestive. Sunt multe soiuri de şofran. Cel indian mai ieftin, este recomandat ca digestiv uşor în tulburări gastrice şi intestinale.

Şi încă un amănunt: şofranul este cea mai scumpă mirodenie. Un kilogram poate ajunge la 2.000 de euro. Poate şi pentru că are faima de stimulent sexual.

×