SANATATEA ADULTULUI
Desi perioada Sarbatorilor, in conceptia unora, inseamna pierderi de nopti, daca ne gandim bine, tarziu in noapte impingi starea de trezie doar in noaptea de Revelion si nitel mai tarziu pui capul pe perna in noaptea de Craciun.
In rest, chiar e bine sa dormi ca lumea, caci in decembrie sunt multe de facut, inclusiv treburile de preparare a noptii de Craciun si a zilelor de dupa, ca si a noptii albe de Revelion. Deci pentru a face preparative, a cumpara din piata materia prima pentru ospat, pentru a colinda prin alte magazine ca sa cumperi cadouri celor dragi iti trebuie putere, rabdare, picioare zdravene, deci, pana una-alta, in seara dinainte trebuie sa fi dormit bine. Ca sa ai un somn zdravan si odihnitor, ca sa fii bun de alergatura in zilele sfarsitului de an, unii fac marea greseala de a inghiti somnifere. Or, se stie ca joaca de-a somniferele este o joaca foarte periculoasa si cine pune in gura pilulele de somn, luate dupa stiinta lui sau dupa sfatul unui cumatru, risca sa devina fara sa-si dea seama dependent de hapurile care ii inlesnesc somnul.
La primele tulburari
Cum apar primele semne ca somnul tau are niste tulburari trebuie sa-l vizitezi pe psihiatru, si numai acesta decide daca este cazul sa se recurga la medicamente si care sunt aceste hipnoinductoare, adica pilule de somn ce trebuie inghitite. Conferentiar doctor Radu Mihailescu, directorul general al Spitalului de Psihiatrie "Alexandru Obregia", ne reaminteste ca poti sa ai un somn bun si o adormire usoara aplicand cateva masuri de bun-simt, fara sa se recurga la tubul cu pastile. Un important psihiatru gasise o metafora splendida despre somn: "Somnul e ca un porumbel, atunci cand indrepti mana spre el, zboara". Ce actiuni simple si la indemana trebuie sa intreprinzi ca sa adormi usor si sa dormi odihnitor? In primul rand sa nu fie incalcate grav niste principii de igiena a somnului. De baza este cumpatarea de a nu te infrupta seara din mese anormal de bogate, cand iti ghiftuiesti burta la cina, precis te vei zvarcoli in asternut. Seara trebuie sa te feresti de excesul de substante psihoactive, adica sa nu prea bei alcool, cafele, ceaiuri tari, bauturi pe baza de cola. Daca inainte de a adormi te uiti la filme horror, precis l-ai pus pe fuga pe Mos Ene. Fiindca ii dai creierului informatii de tip socant, creierul proceseaza aceste scene de cruzime, asa ca in prima parte a somnului ai facut rost de cosmaruri. Nu prea e indicat cititul in pat, dar o jumatate de ora inainte de a adormi e bine sa citesti ceva usor, poate presa sau niste pagini distractive.
Fara carti in pat
In nici un caz nu faci bine daca citesti in pat carti care te tin cu sufletul la gura, cum sunt romanele politiste. In general, este bine ca patul sa fie legat de somn. In pozitie culcat, creierul primeste semnalul de somn. Daca insa ai raul obicei de a invata in pat, de a-ti face temele lungit, de a privi la televizor tot cu capul pe perna, alungi voit somnul, fiindca creierul a pierdut semnalele de somn care normal ii vin cand omul se asaza in pat. Foarte important este orarul somnului, pentru un somn bun si odihnitor e decisiv ca omul sa se culce cam la aceeasi ora. Cine incurca noaptea cu ziua si se culca la 2-3 noaptea trebuie sa invinga un ritm endocrin. Organismul e programat genetic atunci cand se descarca cortizonul in organism si asta se petrece in jurul orei 4:00, spre dimineata. Or, unii in jurul orei 4:00 incearca sa se culce, calcand grosolan peste ritmul biologic al somnului stampilat in celulele organismului.
Adormire usoara
Pentru o adormire usoara trebuie indepartate prin antrenament grijile, anxietatile. Conf. dr. Radu Mihailescu, psihiatru cunoscut, spune ca el isi programeaza propriul film pe video-ul interior, adica isi impune derularea in creierul lui a unor intamplari frumoase, a unor discutii senine. Sfatul acela de a numara oi ca sa adormi usor este o tampenie. Pai, daca un contabil a lucrat toata ziua cu cifre, in loc sa-si alunge asta din cap se apuca sa numere oi. Cum va adormi el ca un prunc? Bineinteles ca inainte de culcare trebuie sa aerisesti dormitorul si sa nu fumezi. Bine ar fi sa faci si putina miscare prin aerul curat de afara, scotand la o mica plimbare catelul inainte de a te baga in asternuturi. Nu trebuie sa ai preocupari legate de somn, sa te framante grija ca nu vei adormi sau ca te vei trezi in miezul noptii cu insomnii chinuitoare. Si mai este ceva de subliniat cu tarie: daca nu ti-e somn, nu te duce in pat. Fa alte actiuni care sa-ti stimuleze somnul, sa-ti apropie somnul. Si apoi mai e ceva: cei care se trezesc in miez de noapte si nu readorm usor sa nu se zvarcoleasca in pat, sa se incranceneze ca sa adoarma. Daca omul trezit in miez de noapte simte ca nu va putea relua somnul, sa se scoale si sa faca o alta activitate. Astfel, marindu-ti gradul de oboseala, vei adormi mai usor noaptea ce va urma.
Boli
Cei care au somnul dat peste cap trebuie sa se asigure daca nu cumva o alta boala a pricinuit dereglarea programului de somn. Cea mai cunoscuta situatie este cea a barbatului trecut de 50 de ani, la care inflamarea prostatei il aduce in situatia sa se trezeasca de patru-cinci ori pe noapte sau chiar mai des pentru a se duce la toaleta. Multi dintre acestia, revenind in pat, incap in ghearele framantarii de a readormi, ceea ce destul de frecvent nu se mai intampla. Omul sta cu ochii in tavan, se enerveaza pe masura ce tentativa de a reinsaila somnul se termina cu un esec. Acesti oameni ajung a doua zi rupti de oboseala la serviciu, cu ochii carpiti de somn, randamentul lor este scazut si de multe ori chiar sunt dati fara de sefi. Ei trebuie sa-si rezolve cu medicul urolog cauza insomniilor, si anume prostata.
Citește pe Antena3.ro
|
CONSULT. Un consult la o sectie de pneumologie se impune pentru ca aceia cu respiratia intretaiata in timpul somnului, dar si sforaitorii care fac sa "zangane" geamurile de sforaiturile lor sa-si trateze afectiunea din aparatul pulmonar. Ajung sa traiasca nopti urate si cei cu reflux gastro-esofagian, care, in miez de noapte, se plimba prin camera, treziti de arsuri pe esofag si reintoarcerea continutului din stomac pana in gura cu tuse si respiratie grea. Se impune cu grabire rezolvarea mersului pe contrasens a continutului din stomac, care din mai multe cauze se reintoarce in esofag, tulburand somnul acestor bolnavi.
DISPNEE. Alti oameni sufera de asa-numita dispnee din timpul noptii, acea intrerupere in respiratie, cu pauze chiar de cateva zeci de secunde, incat sare ca arsa consoarta ca i-a murit sotul in somn. In realitate, acesta reincepe ciclul respiratiei, dar respiratia lui e poticnita, se face cu dificultate. Bolnavul de dispnee in somn ajunge si el nedormit la serviciu, creierul lui nu se oxigeneaza
corespunzator in timpul pauzelor de respiratie, si de aici un intreg
cortegiu de neplaceri.
|