x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Somnul nocturn pastreaza silueta

Somnul nocturn pastreaza silueta

08 Dec 2004   •   00:00

Cand dormim, hormonul foamei doarme si el. Daca pierdem noptile, hormonul o ia razna si ne obliga sa mancam mult, ceea ce se vede cand ne cantarim. Asadar, nu pierdeti noptile si veti scapa de pericolul obezitatii!

MAGDA MARINCOVICI

PERICOL. Persoanele care nu dorm noaptea spun ca au permanent senzatia de foame, motiv pentru care mananca si se ingrasa. De vina sunt anumiti hormoni care intretin pofta de mancare
Cu cat dormi mai putin, cu atat ai nesansa de a deveni obez, din cauza unui dezechilibru hormonal. Probele aduse pentru sustinerea acestei concluzii au aparut recent pe site-ul revistei Public Librabry of Science Medicine.

Secretia hormonului responsabil de senzatia de foame creste, iar secretia hormonului legat de satietate scade in conditiile in care dormim din ce in ce mai putine ore.

STUDII. Aceasta este noutatea adusa de studiul cordoonat de doctorul Shahrad Taheri de la Universitatea Briston din Anglia, care vine sa completeze rezultatele obtinute de numeroase studii care au stabilit o legatura directa intre lipsa somnului si cresterea indicelui masei corporale (IMC). Astfel, potrivit unui studiu publicat luna trecuta, persoanele care dorm intre 2 si 4 ore noaptea prezinta un risc de peste 73% de a deveni obeze.

Doctorul Shahrad Taheri si o echipa de cercetatori de la Universitatea Stanford Wisconsin au studiat rolul celor doi hormoni implicati in tinerea sub control a poftei de mancare. In vizorul cercetatorilor au fost obiceiurile privind somnul la un lot de 1.024 de persoane, care au participat la studiul Wisconsin Sleep Cohort incepand din anul 1989. De atunci, din 4 in 4 ani, aceste persoane cu varste intre 30 si 60 de ani la debutul studiului, au trecut mai multe teste privind calitatea si durata somnului. De asemenea, subiectilor li s-au recoltat probe de sange.

REZULTATE. Cercetatorii englezi au ajuns la concluzia ca persoanele care dorm 5 ore secreta cu 14,9% mai mult hormon care creste pofta de mancare si cu 15,5% mai putin hormon care scade apetitul.

De asemenea, in cazul persoanelor care dorm putin se inregistreaza un IMC care creste direct proportional cu scaderea numarului de ore de somn. O crestere de 3,6% a IMC corespund unei reduceri a timpului de somn nocturn de la 8 la 5 ore. Potrivit doctorului Taheri, "aceste diferente hormonale pot contribui la marirea apetitului si, in conditiile in care alimentele sunt la discretie, pericolul obezitatii este foarte mare. In acest sens, un somn nocturn de 8 ore, asociat evident si cu supravegherea stilului de viata, ar putea fi o arma extrem de eficienta de lupta contra obezitatii.

ULEIUL DE LAVANDA
Studiile farmacologice si experimentale releva ca principiile active ale uleiului esential de lavanda au efecte sedative. Cercetatorii britanici au testat timp de doua saptamani efectele uleiului de lavanda pulverizat in dormitoarele a catorva persoane in varsta cu insomnie. Mai intai, persoanelor respective li s-a intrerupt tratamentul cu medicamentele contra insomniei. A urmat o perioada in care persoanele testate au inceput sa doarma din ce in ce mai putin. Dar, o data cu pulverizarea in dormitoare a uleiului de lavanda, durata somnului nocturn a inceput sa se apropie de cea inregistrata in timpul tratamentului cu medicamente.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă