x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei SOS in nas, gat si urechi!

SOS in nas, gat si urechi!

00 0000   •   00:00

Ce semnale primite din zona nasului, a gatului si a urechilor trebuie sa-l alerteze pe om si sa-l indrepte cu grabire la medic? Care sunt simptomele carora omul trebuie sa le dea curs si sa nu le bascaleasca, simptome in masura a suna alarma si a-l obliga pe om sa sara repede in primul tramvai si sa se duca la ORL-ist?

La aceasta complexa tema raspunde prof. dr. Dorin Sarafoleanu, intemeietor de scoala in ORL si de curand ales presedintele Societatii ORL din Tarile Latine, numarand peste 75 de state. Din totalul consultatiilor in ambulator, 45% sunt din sfera ORL, iar din randul copiilor chiar mai mult, si anume peste 55% din venirile copiilor la medici sunt datorate suferintelor nasului, gatului si urechilor. Din aceste 45% consultatii la ORL-ist, circa 80%-85% sunt determinate de dureri in zona ORL-ului. Oamenii mai vin la medic si cu insuficiente respiratorii, adica cu sufocari, iar pe locul trei in privinta motivelor de consultare a medicului sunt sangerarile.

DUREREA CARE TE TRIMITE LA ORL

Deci durerea ii obliga pe oameni sa vina la ORL-ist. Cea mai importanta durere este din categoria nevralgiilor. Din cele 12 perechi de nervi cranieni, toti acesti nervi traverseaza zona ORL-ului. Des intalnite sunt nevralgiile de trigemeni. Nervul trigemen este cel mai expus, el traversand zona fruntii, a obrazului si a maxilarului inferior. Expunerea la frig duce la dureri cauzate de raceala nervului trigemen, dar dureri de trigemeni sunt cauzate si de afectiunile de dantura, dar si de sinuzite, ca si de traumatisme. In nevralgia de trigemen, pe traiectul nervului respectiv sunt zone foarte sensibile, pe care cand le atingi chiar usor se declanseaza durerea. Asa ca nevralgia de trigemen este usor de diagnosticat.

O alta nevralgie des intalnita se petrece pe nervul gloso-faringian si pe nervul hipoglos in zona laringelui, de fapt in dreapta si in stanga marului lui Adam, in regiunea gatului. O alta nevralgie care il aduce pe om la ORL-ist este nevralgia nervului laringo-superior, care poate tulbura vorbirea sau poate conduce la asa-numita vorbire dureroasa. Mai exista si nevralgia de nerv suboccipital, adica de nerv Arnold, situat in spatele urechii, o durere ce radiaza si spre ceafa, si spre ureche. Aceasta nevralgie de nerv in spatele urechii se confunda adesea cu otitele si mastoiditele.

MIGRENE

Un alt fel de durere este durerea de cap numita cefalee. De fapt este un alt gen de durere resimtita in cap, in cutia craniana. Este vorba despre migrene, si 20%-24% din populatie sufera de migrena. Migrena apare si cu modificari oculare. Migrenele pot fi si cu aura, si anume cu un complex de semnale care anunta instalarea marii dureri de cap, ceea ce pana la urma poate crea avantajul ca in timpul dintre instalarea aurei si pornirea durerii sa se poata lua o serie de medicamente.

Mai exista migrena cu cap confuz, chiar nedureros fiind fenomenul, dar cu ameteala din cauza unor fenomene din zona vestibulara a urechii. Dureri pot aparea si in urma unor traumatisme, a unor lovituri.

Partea proasta este ca bolile canceroase ORL nu dau dureri in general, dar de exemplu produc raguseala. Daca o raguseala se trateaza, dar nu dispare dupa trei-patru saptamani, trebuie sa se treaca la investigatii amanuntite, pentru ca poate fi vorba despre cancer de laringe.

OBSTRUCTIA NAZALA

Ce simptome apar de exemplu legate de nas? In primul rand, infundarea nasului, infundarea unei nari sau a ambelor nari, dupa cum exista si infundarea mai intai a unei nari, trecand apoi la cealalta nara intr-un asa-zis balans. Obstructia nazala duce la multe necazuri. De obicei, omul nu se duce la medic si de capul lui isi cumpara de la farmacie picaturi pe care le pune in nas luni intregi. Aceasta rea practica conduce la rinosinuzite cronice sau la rinite vasomotoare. Este de fapt nevoie de dezinfectante nazale, de picaturi in nas, dar numai in fazele acute ale unor rinite sau rinosinuzite si in viroze. Atentie, se pun picaturi in nas doar cinci-sapte zile! Punerea in nas o perioada mai lunga a unor picaturi produce umflarea mucoasei din cornetele nasului si apar tulburari in secretia de mucozitati si tulburari in functionarea cililor miscatori care elimina substante straine din nas. Dupa punerea indelungata de picaturi in nas fara prescriptia medicului, omul simte nasul uscat, simte ceva strain in fundul nasului. Apar infundari ale nasului si in alergii, in special in anotimpul rece. Se infunda nasul, dar curge si nasul. In rinitele vasoconstructive, secretia e apoasa, semn ca nu s-au implicat si sinusurile. In cazul in care la rinosinuzite se adauga si o suprainfectie, la inceput apare o secretie seromucoasa, ceva intre apa si ser, apoi o secretie mucopurulenta, si in final chiar o secretie cu puroi, semn ca au fost implicate si sinusurile. Suprafata mucoasei in nas e de 150 cm patrati si aici se petrec complicate procese metabolice, aici au loc filtrarile aerului, dar si spectaculosul schimb de caldura, dar pe aceasta mucoasa de inceput a nasului se intampla si agresiunile mediului. Dupa aceasta mucoasa urmeaza mucoasa de la faringe pana la trahee, doar de 100 cm patrati.

AMIGDALITA. La nivelul faringelui, amigdalitele acute dau dureri in gat, in special la copii. Mamele de obicei confunda amigdalita cu puroi in criptele amigdalelor cu amigdalita doar cu gat rosu si fara puncte de puroi. Amigdalita cu puroi produce febra mare, 39 de grade, durerea in gat e puternica, inghititul dureros si se vad cu ochiul liber depozitele de puroi. In aceasta amigdalita pultacee e nevoie de antibiotice date de medici si in atat de des intalnitul streptococ Betahemolitic cea mai eficace este penicilina. FARA ANTIBIOTICE. In amigdalita doar cu gat rosu apare usturimea in gat, temperatura – 38 de grade, iar la inghitit sunt tulburari mici. Nu se observa depozite de puroi in amigdale. In aceste amigdalite nu e nevoie de antibiotice. Virusii nu sunt atacati de antibiotice, ba mai rau, antibioticele lovesc in flora de aparare si exista pericolul sa apara ciuperci in gat greu de tratat. Prea multe antibiotice blocheaza dezvoltarea imunitatii la copii. La amigdalitele doar cu rosu in gat, fara puroi, se beau ceaiuri fierbinti cateva zile, se ia Nurofen si se face gargara cu dezinfectant.
USTURIMI. Oamenii vin la ORL-ist cand apar usturimile in gat determinate intre altele si de bautul unor lichide prea fierbinti sau prea reci. Jena faringiana, in general, se rezolva dupa cateva zile de tratament cu dezinfectante si cu ceaiuri calde. Aceste usturimi se pot perpetua cand apare si refluxul gastro-esofagian, intoarcerea pe contrasens a secretiilor din stomac, insotite de arsuri, de ragaieli si eructatii.
×
Subiecte în articol: dureri nasului sanatatea noastra puroi