x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei SOS, vaccinul antigripal!

SOS, vaccinul antigripal!

de Oana Antonescu    |    02 Sep 2005   •   00:00
SOS, vaccinul antigripal!

Ministerul Sanatatii considera ca gripa aviara nu reprezinta un pericol pentru tara noastra si nu ia masuri impotriva acesteia. Nici pentru gripa sezoniera nu suntem prea pregatiti: dozele de vaccin antigripal autohton sunt insuficiente.

Institutul Cantacuzino nu considera necesare masuri de protectie impotriva gripei aviare. In schimb, este ingrijorat de imposibilitatea de a asigura productia de vaccin antigripal pentru sezonul 2005-2006.

"Nu exista nici un pericol la ora actuala. Gripa aviara se afla la cateva mii de kilometri de Romania, dar pericolul trebuie totusi sa fie luat in considerare", este de parere directorul general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino", Dorel Radu.

DOTARE. In eventualitatea in care in tara noastra s-ar declansa o epidemie, Institutul Cantacuzino este capabil sa o monitorizeze. "Avem aparatura moderna cu care putem supraveghea raspandirea virusului in cazul in care se va hotari demararea unui plan national de interventie. Putem asigura, de asemenea, echipe de specialisti care sa se deplaseze in teritoriu", mai spune directorul institutului, Dorel Radu. Institutul dispune de o metoda moderna de examinare a probelor: tehnica PCR (polimeric chain reaction - reactie de amplificare in lant). E nevoie de un singur ADN de la o proba suspecta pentru ca prin acest procedeu el sa fie multiplicat in numai cateva ore, numarul mai mare de copii permitand o mai buna vizualizare a probei. "Noi suntem pregatiti pentru a derula testele de diagnostic in caz de epidemie. Vom porni supravegherea epidemiologica atunci cand vom primi ordin de la Ministerul Sanatatii", mai spune directorul Dorel Lucian Radu. Informarea vine mai intai de la Organizatia Mondiala a Sanatatii catre Ministerul Sanatatii, care la randul lui va informa si va organiza directiile de sanatate publica. Institutul Cantacuzino are un rol-cheie in acest traseu, fiind singura institutie abilitata sa confirme sau sa infirme un diagnostic. In situatia in care institutul nu dispune de tehnicile necesare stabilirii unui diagnostic, el poate comunica si cu institutiile din reteaua OMS.

ALEATORIU. In ce priveste grupele de varste care ar putea fi cele mai afectate de virus, copiii si batranii sunt tinte sigure pentru gripa aviara. Dar pentru ca mutatiile pe care virusul le sufera sunt imprevizibile, specialistii nu ne pot spune prea multe despre evolutia lui.

PERICOL
Motive de ingrijorare starneste si epidemia de gripa sezoniera. Productia de vaccin antigripal romanesc pentru sezonul 2005-2006 este insuficienta. Institutul Cantacuzino a produs doar 500.000 de doze. Conform standardelor internationale, pentru reducerea riscului de epidemie este necesara vaccinarea a minimum 10% din totalul populatiei, ceea ce ar insemna 2.200.000 de doze. Mai mult de trei sferturi din vaccinurile antigripale ar trebui sa fie achizitionate de la producatori straini, la preturi mai mari, comparativ cu cel al vaccinului romanesc.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă