x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Spalarea rinichiului

Spalarea rinichiului

05 Oct 2004   •   00:00

Rinichiul ii trimite pe batrani mai des la dializa si eventual la transplant renal. La varste avansate nu rinichiul este cel care provoaca cele mai mari necazuri, pe batrani suparandu-i mai mult inima, hipertensiunea, diabetul, plamanii si abia mai apoi, in linia a doua de suferinte, se plaseaza cele renale.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Totusi la varstnici se intalneste de 8 ori mai mult insuficienta renala decat la grupa de varsta de 24-25 de ani. Dupa cum din numarul de bolnavi dializati 65% sunt varstnici. Ce cauze renale aduc varstnicul la dializa?

Nefroscleroza, adica scleroza vaselor din rinichi, il trimite pe varstnic la "spalarea sangelui" prin dializa. Bolile obstructive, adica infundarea unor zone renale cu pietre sau cu tumori (de exemplu la prostata), conduc si ele la insuficienta renala. Glomerulonefrita, adica imbolnavirea acelei unitati renale care este glomerul, produce insuficienta renala la omul in etate. Dupa ce a explicat aceste aspecte, profesorul doctor Ioan Ion Costica, seful Clinicii de nefrologie de la Spitalul Universitar Bucuresti, subliniaza ca alegerea metodei de dializa trebuie sa se faca astfel ca ea sa fie adecvata bolnavului respectiv. Hemodializa inseamna conectarea bolnavului la un aparat in care printr-o membrana semipermeabila se face curatirea sangelui de deseuri, fiindca rinichiul nu mai e in stare de aceasta epurare. Dializa peritoneala nu foloseste un aparat din afara corpului, rolul membranei de filtrare este jucat chiar de peritoneul din abdomen, acea foita ce captuseste abdomenul si care in anumite conditii poate curata ea sangele. La dializa peritoneala sunt supusi bolnavii mai fragili, al caror aparat cardiovascular nu suporta conectare la hemodializor. Dializa peritoneala ii permite bolnavului sa-si faca aceasta procedura acasa, sa nu se mai deplaseze la fiecare doua-trei zile la spital. Hemodializa se aplica unor bolnavi mai robusti, cu vase apte sa fie legate la aparatul de dializa, fara dureri de inima, fara tulburari de ritm.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă dializa