Profesorul doctor Alexandru Oproiu explica hemoragiile digestive, aratand ca hemoragiile superioare, cele legate de esofag, stomac, duoden se produc de obicei prin rupturi de vase mai des in ulcerele gastrice decat in ulcerele duodenale, dar de vina sunt si varicele esofagiene care se rup in ciroze.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Chiar daca scaunul contine doar putin sange, chiar daca in varsatura se afla cantitati mici de sange, bolnavul trebuie sa se prezinte imediat la medic, fiindca aceste hemoragii pot deveni oricand cataclismice. Pierderea de sange in scaun se poate intampla si din cauza unei hernii hiatale, acea urcare a unei portiuni de stomac in torace la capatul esofagului. Tumorile esofagiene sau gastrice pot fi si ele cauze de sange digerat ca zatul de cafea prezent in varsaturi. Dupa un ospat bogat stropit cu mult alcool, unii tineri fac hemoragii superioare, in timpul varsaturii stomacul se contracta in contra sensului normal, presiunea in stomac creste, iar sfincterul esofagian din pricina alcoolului nu se deschide pentru drumul invers al vomei, asa ca din cauza presiunii se sparg vasele aflate in peretele stomacului.
O cauza importanta ce provoaca hemoragiile digestive superioare este consumul unor medicamente. Aceste medicamente sunt cortizonul si derivatele sale, antiinflamatoarele necortizonice gen aspirina si antiinflamatoarele nonsteroidiene ce se admnistreaza impotriva durerilor reumatice, de articulatii, durerilor musculare si viscerale. Exista unii oameni care nu suporta antiinflamatoarele nonsteroidiene, antiinflamatoarele din generatia intai blocheaza actiunea unei enzime care are rolul de a guverna mecanismul de aparare al mucoasei digestive. Acesti oameni trebuie sa inghita antiinflamatoarele cu o protectie digestiva, adica sa asocieze antiinflamatoarelor medicamente antisecretorii gen omeprazol. Au aparut si medicamente antiinflamatoare de generatia a doua, care nu mai suprima apararea mucoasei gastrice si duodenale.
Citește pe Antena3.ro