Plaja insorita, briza marii, gasca de prieteni... cadrul perfect pentru o partida de badminton, volei, fotbal pe nisip. Kilometri intregi de plaja, valuri, nisip fin... traseul ideal pentru plimbare. Iata cele mai tentante variante estivale de a face sport.
Profitati de vacanta pentru a face miscare. Voleiul in apa sau pe plaja, fotbalul, jocul de frisbee, badminton sunt mult mai interesante si mai benefice pentru silueta decat sa leneviti pe sezlong. Antrenati-va prietenii, familia sau faceti-va noi cunostinte si provocati-le la competitii sportive pe plaja. Aveti grija insa ca aceste momente de voie buna sa nu se incheie cu un accident. Descoperiti masurile de prevenire a accidentelor pe plaja prezentate de doctorul Guy Bellier, membru al Societatii Franceze de Chirurgie Ortopedica si Traumatologie (SOFCOT).
Reguli de baza
Spre deosebire de un teren de sport obisnuit, plaja este o suprafata neuniforma si instabila. Ridicaturile si adanciturile din nisip favorizeaza cazaturile si accidentarile care pot afecta toate segmentele corpului: de la degetele mainilor pana la genunchi sau glezne. Pentru a evita entorsele, luxatiile, fracturile sau intinderile musculare, respectati urmatoarele reguli:
● Hidratati-va suficient inainte si dupa efort.
● Faceti cateva exercitii de incalzire si streching pe prosop inainte de a va lansa in joc.
● Nu va aventurati in mai multe jocuri intr-o singura zi, mai ales daca nu aveti o conditie fizica de invidiat.
●Pentru a va feri de taieturi, purtati incaltaminte sport cand faceti miscare pe plaja.
● Pentru a va proteja de arsuri solare, nu practicati activitatile fizice pe plaja doar in costum de baie; purtati tricouri largi si deschise la culoare; aplicati creme fotoprotectoare pe zonele expuse la soare si nu uitati sa reinnoiti frecvent aplicarea acestor produse.
● Acoperiti-va capul cu sepci sau palarii, purtati ochelari de soare.
Activitati fizice
● Mers pe malul marii
Plimbarea prin apa si nisip este pe cat de simpla, pe atat de placuta si benefica pentru tonifierea musculaturii coapselor si feselor. 20-30 de minute de mers pe tarmul marii in fiecare zi fac minuni pentru remodelarea corpului. Dovada ca instabilitatea nisipului si forta valurilor pun la lucru muschii membrelor inferioare este febra musculara pe care o veti resimti dupa primele zile de mers pe plaja.
● Fetelor, jucati beach volley!
O modalitate placuta de a va tonifia bratele si umerii este voleiul pe plaja. Prin miscarile de lovire a mingii intra in actiune muschii bratelor, dar si ai bustului. Daca veti juca volei in apa pana la brau, acesta va fi un antrenament complet, pentru ca miscarile efectuate in apa lucreaza si musculatura membrelor inferioare.
● Baieti, jucati sandball!
Fotbalul pe plaja este mai solicitant decat cel clasic, deoarece nisipul ingreuneaza alergarea, controlul mingii si celelalte miscari specifice acestui sport. Cu cat nisipul este mai instabil, cu atat este nevoie de mai multa forta si de un efort suplimentar. Vestea buna adresata barbatilor este ca fotbalul pe plaja defineste mai bine musculatura si consuma mai multe calorii decat fotbalul in varianta clasica.
● Badminton, frisbee, bumerang
Sunt distractive, originale si eficiente pentru remodelarea corporala. Iata doar cateva motive pentru a practica pe plaja: jocul cu rachetele si fluturasul de badminton, jocul cu discul de plastic (frisbee) sau cu bumerangul.
● Inot cu sprijin pe salteaua pneumatica, minge sau colac
Daca nu stiti sa inotati, dar doriti sa profitati de valuri, faceti miscare in apa sprijinindu-va cu mainile de o saltea, o minge sau un colac. Astfel va puteti balaci in siguranta, iar in acelasi timp veti arde si calorii, punand in miscare muschii trunchiului si ai membrelor inferioare. Daca doriti sa va tonifiati si musculatura bratelor, stati pe saltea si "vasliti" cu ajutorul mainilor atat pe directia inainte, cat si inapoi. Atentie, nu practicati aceste activitati in ape mai adanci decat statura dumneavoastra. Nu depasiti geamandurile impuse de salvamari.
Atentie la accidente!
Potrivit SOFCOT, principalele accidente de pe plaja sunt:
● Entorsele degetelor de la maini (mai frecvent la degetul mare) se produc in timpul activitatilor cu mingea (volei, baschet, handbal).
● Entorsa gleznei poate surveni in orice sport practicat pe plaja din cauza neregularitatii nisipului.
● Luxatiile sau fracturile la nivelul mainii apar ca urmare a instinctului de a ne sprijini pe palme la orice cazatura. Or, cazaturile sunt foarte frecvente in sporturile practicate pe nisip. Dar avantajul este ca nisipul fiind mobil amortizeaza socul, iar accidentele la nivelul mainilor sunt mai putin grave in comparatie cu cele survenite pe suprafete tari.
● Luxatiile umarului sunt frecvente in cazul celor care practica volei pe plaja. Doua miscari solicita in mod special aceasta articulatie: serviciul si loviturile de atac (smash-urile). Si cazaturile pe umar constituie o cauza importanta a producerii accidentarilor.
● Tendinita (inflamatia dureroasa a unui tendon) la nivelul cotului poate surveni in timpul unei partide de badminton.
● Tendinita la nivelul genunchiului le poate crea neplaceri jucatorilor de fotbal pe nisip.
● Fracturile de stres reprezinta aproximativ 10% din accidentarile cauzate de activitati sportive si afecteaza in principal membrele inferioare. Apar in sporturile de rezistenta (alergare, fotbal, volei) din cauza deshidratarii, oboselii, lipsei de antrenament sau a exercitiilor de incalzire efectuate inainte de a incepe o activitate fizica solicitanta.
● Intinderile musculare apar din cauza miscarilor bruste, cum ar fi sprintul, sariturile, loviturile mingii.
● Contuziile si traumatismele craniene sunt cele mai frecvente accidentari intamplate in cazul celor care practica aruncarea frisbee-ului sau bumerangului.