x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri pe scurt

21 Oct 2010   •   00:00

21 octombrie 2010

INIMĂ
Insuficienţa cardiacă poate fi redusă prin blocarea unei proteine responsabile de această afecţiune cardiovasculară. Proteina, beta-arrestin 1, determină secreţia de aldosteron în sânge. Aldosteronul creşte reabsorbţia sodiului şi apei în rinichi, tensiunea arterială, fibroză, hipertrofie şi inflamaţie. Creşterea volumului sângelui duce la hipertensiune arterială şi la insuficienţă cardiacă.

STUDIU
Riscul ca un copil să dezvolte alergii depinde de anotimpul în care acesta a fost conceput, arată un studiu citat de The Independent. Cercetarea mai precizează că bebeluşii care au stat primele trei luni în pântecele mamei primăvara sunt predispuşi să fie alergici la unele mâncăruri. Studii anterioare au arătat că bebeluşii născuţi toamna sau iarna sunt
predispuşi la eczeme şi tuse.

CANCER ŞI SEX ORAL
Cancerul cavităţii bucale se extinde în SUA şi în ţările Europei Nordice, din cauza unor papilomavirusuri transmise sexual (HPV), avertizează cercetătorii americani. Acest tip de cancer se declanşează în urma unor infecţii ce au la bază HPV (contra unora există vaccinuri) transmise în timpul relaţiilor oro-genitale, între persoane active sexual, foarte tinere şi cu multipli parteneri de sex.

TERAPIE
În cadrul unei ceremonii desfăşurate la New York, premiul internaţional Galien, echivalentul Premiului Nobel în domeniul cercetării farmaceutice, a fost acordat medicamentului Romiplostim, prima proteină de tip peptibody aprobată atât de Food and Drug Administration, cât şi de European Medicines Agency. Acesta reprezintă primul tratament dezvoltat special pentru purpura trombocitopenică imunitară (ITP), boală autoimună gravă. În prezent, se studiază posibilitatea utilizării pentru tratamentul ITP la copii, pentru sindroamele mielodisplastice şi trombocitopenia survenită în urma chimioterapiei. Medicamentul este disponibil în România. Deşi Comisia de Transparenţă a MS a recomandat includerea produsului în lista medicamentelor compensate, lista nu a mai fost actualizată, accesul pacienţilor la aceste inovaţii terapeutice fiind blocat.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă