x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Stomacul si cutitul

Stomacul si cutitul

05 Apr 2004   •   00:00

De cand insa s-a descoperit ca fiind vinovata de ulcer o bacterie, Helicobacter Pylori, si s-a instituit un tratament cu medicamente eficiente, ulcerul n-a mai necesitat asa de frecvent urcarea pe masa de operatie.

Si cu toate acestea, cand se mai fac interventii chirugicale pe stomac? Bineinteles ca in cancere. Stomacul se mai opereaza si la aparitia complicatiilor decurgand din boala ulceroasa. Aceste complicatii, asa cum sunt explicate de profesorul Sorin Simion, directorul Spitalului Colentina, sunt penetratia, pereforatia si stenoza. Penetratia se intampla cand un ulcer posterior se lipeste de pancreas. Perforatia inseamna spargerea peretelui stomacal, apar si temutele peritonite. Stenoza este de fapt o ingustare a traseului pilotic, nu mai poate trece bolul alimentar din stomac in duoden, asa ca stomacul arhiplin se dilata ca o chiuveta, asa cum spun chiar chirurgii. In toate acest complicatii generate de ulcere trebuie sa se intervina prin metode chirurgicale. Dar atentia trebuie sa fie atintita si asupra sangerarilor in caz de ulcere. Ulceratia de fapt nu depaseste musculatura stomacului. Daca sangerarea in caz de ulcer nu antreneaza modificarea pulsului, a tensiunii arteriale se incearca solutia medicamentelor. Daca sangerarea este insa mare si se produce in zona vaselor, atunci se intervine chirurgical pe stomac.

In privinta vezicii biliare chirurgii au o conceptie: cand vezica biliara produce suferinte, ea trebuie scoasa. Cu atat mai mult cu cat omul caruia i s-a indepartat vezica biliara duce o viata normala, i se permite o dieta larga, dupa restrictii durand doar doua saptamani dupa operatie, el poate manca si sarmale, si salata de boef. Daca bila e lenesa inseamna ca vezica nu-si face treaba, miscarile ei sunt lente si atunci trebuie scoasa. Cand apar pietre, chirurgii sustin ca iarasi e cazul sa fie extirpata vezica biliara, fiindca litiaza biliara poate duce la complicatii importante.
Florin Condurateanu - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă