Calculatorul, celularul si cafeaua isi disputa, zilnic, intaietatea pe biroul nostru. Primele doua ne ajuta sa ne imbunatatim performantele la locul de munca. Dimpotriva, cafeaua in cantitate prea mare contribuie la diminuarea randamentului.
MAGDA MARINCOVICI
Cafeina ar putea afecta performantele intelectuale si creste stresul, sustin cercetatorii. Potrivit acestora, inghitirea zilnic a aproximativ 350 de miligrame de cafeina poate cauza aceste tulburari. In conditiile in care o ceasca de cafea obisnuita contine in medie 100 miligrame de cafeina inseamna ca trei cesti sunt suficiente pentru o zi, a patra ceasca devenind periculoasa.
DIUREZA. Avertismentul a fost insusit rapid de patroni, care s-au grabit sa puna la indoiala necesitatea pauzei de cafea. Potrivit doctorului David Lewis, responsabil cu interpretarea rezultatelor, cercetarile clinice au demonstrat ca in cazul marilor consumatori de cafeina - respectiv peste 350 de miligrame zilnic - , aceasta actioneaza ca diureticele puternice.
EFECTE. Specialistii sustin ca sporirea diurezei indusa de consumul mare de cafeina poate antrena probleme de deshidratare. Acestia mai spun ca pe langa efectul de puternic diuretic, cafeina conduce la cresterea stresului si pierderea capacitatii de concentrare.
O ancheta realizata in Franta arata ca popularitatea cafelei este foarte mare mai ales in randul persoanelor cu munca de birou. Astfel, 93% dintre acestea beau zilnic cel putin un pahar cu o bautura ce contine cafeina, 76% beau cafea, ceai sau bauturi care au in compozitie cafeina; 5% fac parte din categoria "greilor", cu peste 10 cesti consumate zilnic. Ancheta realizata recent a mai scos in evidenta faptul ca peste jumatate dintre persoanele care consuma mai mult de trei cesti de cafea se plang frecvent de stres la locul de munca. Aproape 80% dintre aceste persoane beau prima cafea imediat ce au ajuns la birou, dimineata, perioada din zi care in general corespunde unei scaderi a stresului.
Citește pe Antena3.ro
CANTITATI REZONABILE
Cafeina este o substanta cu efecte fiziologice importante. In cantitati rezonabile, cafeina este un stimulent al sistemului nervos si are efecte diferite asupra somului. La consumatorii de cafea numiti "de ocazie", aceasta poate sa le fure somnul, ceea ce nu se intampla la bautorii de cursa lunga. Cafeina se gaseste nu numai in cafea, ci si in ceai, cacao. Nivelul de cafeina depinde si de tipul de cafea folosit: robusta contine mai multa cafeina decat arabica. In ceai, efectele cafeinei sunt diminuate din cauza taninului. Lasand sa se infuzeze mai mult timp, in ceai scade nivelul cafeinei si creste cel al taninului.