x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Stresul la locul de munca

Stresul la locul de munca

28 Apr 2004   •   00:00

Oboseala, stare de iritare, lipsa de concentrare si de entuziasm, decizii discutabile, fara promptitudine... Daca asemenea stari persista, poate suferiti de stresul provocat de locul de munca. Nu disperati. Ci invatati sa-l stapaniti.

MAGDA MARINCOVICI

„Angajatii romani sunt mult mai stresati la locul de munca, in compratie cu restul europenilor", sustine doctorul in psihiatrie, medic primar Irina Dan, seful Departamentului 10 din cadrul Spitalului Clinic Al. Obregia din Bucuresti. Din pacate, comparativ cu alte tari europene, noi nu avem inca statistici care sa indice amploarea fenomenului. Potrivit unui studiu al Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si Munca, 28% dintre europeni declara ca slujba lor reprezinta o sursa de stres.

FEMEILE. Acelasi studiu arata ca mai putin stresati la slujba se considera muncitorii, functionarii si militarii. La polul celalalt, al stresului maxim, se plaseaza tehnicienii, cadrele didactice, gradele superioare din armata si cercetatorii. Mai vulnerabile in fata acestui stres sunt femeile decat barbatii.

Motivele de stres sunt binecunoscute inclusiv romanilor: termene dificil de respectat, exigente din ce in ce mai mari, concurenta, volumul informational...

REACTIE. Stresul este o reactie normala, de adaptare la o anumita situatie. Intr-o societate care cere permanent productivitate, unele persoane au dificultati de adaptare pentru a raspunde eficient. Daca acest stres este intrerupt, echilibrul revine. Daca stresul persista, apare pericolul, caci persoana respectiva este intr-un continuu efort de adaptare, ceea ce modifica echilibrul nervos si hormonal, scade capacitatea de concentare si productivitatea. Pe acest fond, se pot instala hipertensiunea si alte afectiuni cardiovasculare. Daca stresul se dovedeste invingator, atunci persoana respectiva trebuie sa consulte medicul de familie sau medicul locului de munca. Persoanei respective i se va prescrie eventual un concediu ori tratament medicamentos adecvat.

Romanii nu sunt pregatiti sa se lupte cu stresul

Noutatea si schimbarea sunt factori de stres care ii agreseaza puternic pe romani. Acestora li se adauga neprevazutul oferit de locul de munca, pentru care romanii nu sunt pregatiti psihologic si profesional. Consecintele se vad in scaderea performantelor profesionale. „Cand asteptarile sunt mai mari decat rezultatele, se instaleaza stresul. „Acesta poate provoca tulburari de anxietate, atacuri de panica, tulburari de fobie sociala", avertizeaza medicul Irina Dan. Genetic, femeile rezoneaza mai rapid la stres. Ele prezinta o rezistenta mai mare la stres, exteriorizand mai rapid, cerand ajutor. Barbatii au tendinta de a ascunde aceste stari.

Cum sa ne protejam de stres

  • Nu mariti numarul tigarilor fumate, cantitatea de cafea si alcool. In primul moment, acestea calmeaza stresul, pe termen lung sporeste starea de angoasa.

  • Aveti o alimenatie echilibrata, eventual completata cu vitamine si oligoelemente.

  • Creati-va in familie o ambianta armonioasa.

  • La locul de munca, invatati sa spuneti nu, sa comunicati, sa va degrevati de sarcinile care va depasesc.

  • Permiteti-va unele placeri dupa iesirea de la slujba: faceti cumparaturi, iesiti seara cu prietenii, plimbati-va, mergeti la o expozitie.

  • Proiectati-va week-end-ul, intelegand ca viata voastra nu e centrata exclusiv dupa locul de munca.

  • Deconectati-va prin exercitii fizice: mers pe jos, gimnastica, sauna, yoga.

  • Dormiti fara medicamente. De calitatea somnului depind forma fizica si echilibrul psihic pe tot parcursul zilei.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă stresul stres munca