Oboseala, stare de iritare, lipsa de concentrare si de entuziasm, decizii discutabile, fara promptitudine... Daca asemenea stari persista, poate suferiti de stresul provocat de locul de munca. Nu disperati. Ci invatati sa-l stapaniti.
MAGDA MARINCOVICI
âAngajatii romani sunt mult mai stresati la locul de munca, in compratie cu restul europenilor", sustine doctorul in psihiatrie, medic primar Irina Dan, seful Departamentului 10 din cadrul Spitalului Clinic Al. Obregia din Bucuresti. Din pacate, comparativ cu alte tari europene, noi nu avem inca statistici care sa indice amploarea fenomenului.
Potrivit unui studiu al Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si Munca, 28% dintre europeni declara ca slujba lor reprezinta o sursa de stres.
FEMEILE. Acelasi studiu arata ca mai putin stresati la slujba se considera muncitorii, functionarii si militarii. La polul celalalt, al stresului maxim, se plaseaza tehnicienii, cadrele didactice, gradele superioare din armata si cercetatorii. Mai vulnerabile in fata acestui stres sunt femeile decat barbatii.
Motivele de stres sunt binecunoscute inclusiv romanilor: termene dificil de respectat, exigente din ce in ce mai mari, concurenta, volumul informational...
REACTIE. Stresul este o reactie normala, de adaptare la o anumita situatie. Intr-o societate care cere permanent productivitate, unele persoane au dificultati de adaptare pentru a raspunde eficient. Daca acest stres este intrerupt, echilibrul revine. Daca stresul persista, apare pericolul, caci persoana respectiva este intr-un continuu efort de adaptare, ceea ce modifica echilibrul nervos si hormonal, scade capacitatea de concentare si productivitatea. Pe acest fond, se pot instala hipertensiunea si alte afectiuni cardiovasculare.
Daca stresul se dovedeste invingator, atunci persoana respectiva trebuie sa consulte medicul de familie sau medicul locului de munca. Persoanei respective i se va prescrie eventual un concediu ori tratament medicamentos adecvat.
Citește pe Antena3.ro