x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Stresul ne fura memoria

Stresul ne fura memoria

23 Noi 2004   •   00:00

Stresul fragilizeaza organismul omului, facilitand aparitia multor boli, de la depresie la boli infectioase, trecand prin hipertensiune. Dar pe seama stresului sunt puse si alte afectiuni, printre care si pierderea memoriei.

MAGDA MARINCOVICI

Studii de ultima ora acuza stresul de provocarea multor afectiuni grave: tulburari ale memoriei, sarcina extrauterina, astm, argumente suficiente pentru a ne pastra calmul in toate circumstantele. De asemenea, stresul este implicat in numeroase tulburari depresive, probleme cardiovasculare... Starea de tensiune contribuie la slabirea sistemului imunitar. Astfel, corpul devine foarte vulnerabil in fata infectiilor de orice natura.

MEMORIE. Dar, mai nou, stresul a fost pus in legatura directa cu diminuarea capacitatii de memorare. Cercetatorii americani au lansat de curand aceasta noua concluzie, demonstrata prin studii complexe. Ei aduc dovezi ca aceasta stare fiziologica ar provoca eliberarea unui hormon special al creierului. Acest hormon are un impact negativ asupra memoriei. Astfel, o stare constanta de tensiune proprie, de exemplu a candidatilor la un concurs, poate induce acestora un blocaj al memoriei. Cercetatorii americani au mai stabilit ca hormonul cu pricina este foarte prezent in cazurile de schizofrenie si tulburari maniaco-depresive.

INGRASARE. Dar stresul reprezinta o amenintare nu numai pentru sanatatea mentala, ci chiar pentru silueta. In fata stresului, femeile si barbatii reactioneaza diferit. Astfel, femeile stresate au tendinta de a manca alimente grase si de a rontai permanent produse calorice, mai ales chips-uri, ciocolata, biscuiti... Paradoxal, dar barbatii controleaza mai bine situatia chiar cand sunt stresati, ei neavand obiceiul de a-si modifica obiceiurile alimentare. Concluzia ar fi ca, indiferent de sex, esential este sa ne protejam corpul de stres

COPIL. Femeile insarcinate sunt cele mai vizate de efectele nefaste ale stresului, pentru ca acesta afecteaza viitorul copil. Cercetatorii germani au aratat ca femeia care traieste intr-o stare prelungita de stres risca sa-si piarda sarcina. Pe de alta parte, cercetatorii belgieni au subliniat ca stresul in timpul sarcinii se repercuteaza direct asupra copilului. Femeile stresate in timpul sarcinii aduc pe lume copii care vor avea probleme de comportament, tulburari de atentie, anxietate, vor fi hiperactivi.

Stresul permanent in familie se pare ca reprezinta unul dintre factorii care provoaca astm copilului. Cercetatorii australieni de la Universitatea din Adelaide au chestionat 84 de copii intre 7 si 12 ani asupra modului cum percep ei astmul si mediul familial.

Rezultatele indica o scadere a suferintei cauzate de astm in cazul copiilor care traiesc in familii in care fiecare membru are rolul lui bine definit, unde sunt reguli care trebuie respectate de fiecare. Dimpotriva, simptomele de astm sunt mai frecvente si mai severe (gafaieli, senzatia de sufocare) la copiii care au parintii nervosi si care cresc intr-un ambient incordat.

CONTROL
Dar, si mai grav, stresul poate provoca decesul. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Yale, stresul este la originea stopului cardiac, cauzator de morti subite. Ei arata ca acest tip de decese sunt inregistrate mai frecvent luni, dimineata sau in timpul unor catastrofe naturale. Ce-i drept, este foarte greu de tinut sub control stresul in asemenea momente dificile. Dar, in rest, specialistii ne recomanda sa retinem ca a ramane calm in toate conditiile este singurul mijloc de a imbatrani sanatosi.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă stresul