x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu / Ace contra durerilor?

Studiu / Ace contra durerilor?

de Liana Hainarosie    |    11 Iul 2005   •   00:00
Studiu / Ace contra durerilor?

Acupunctura (foto) este ineficienta in cazul durerilor cronice, arata un studiu american aparut in publicatia Analele medicinii interne. Cercetatorii au investigat pacienti afectati de fibromialgie, a doua boala reumatologica, dupa artrita.

Aceste persoane aveau dureri cronice difuze si dureri in zone diferite ale corpului. Timp de 12 saptamani, pacientii au facut acupunctura standard, dupa ce in prealabil urmasera tratamente alopate. Concluzia a fost ca acupunctura are aceleasi rezultate ca si tratamentele placebo in ceea ce priveste ameliorarea durerii. Pacientii au observat ca starea lor se imbunatateste rapid in timpul tratamentului cu acupunctura. Dar, dupa incetarea terapiei, durerile au revenit, a precizat dr. Dedra Buchwald, autoarea studiului.

INFIRMARE. Rezultatele studiului au fost contestate de Adam Burke, specialist in acupunctura si profesor asistent la Universitatea din San Francisco.

ASOCIERE. Acesta a sustinut ca, in general, acupunctura trebuie sa fie efectuata cel putin un an si trebuie sa fie asociata cu terapii alternative, in special cu fitoterapia. Dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie Bucuresti, infirma la randul ei rezultatele studiului de mai sus, apreciind ca "acupunctura este chiar indicata in tratamentul bolilor cronice. De regula, se asociaza cu fitoterapia, homeopatia sau laserterapia".

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă acupunctura